Anatol Petrencu: R. Moldova este și astăzi victima agresiunii rusești, iar pentru o eventuală re-unire, statutul de inițiator ar trebui să-i revină cu certitudine Chișinăului
-
01 Decembrie 2022 14:16
Republica Moldova are nevoie de educație națională consecventă ca să poată merge alături de România în parcursul său de integrare europeană. Drumul este lung, iar susținerea României este necesară pentru a trezi conștiința politicienilor, care astăzi pare să fie mai puțin curajoasă decât în 1918, a declarat istoricul Anatol Petrencu pentru Radio Chișinău, cu ocazia Zilei Naționale a României, marcată astăzi, 1 decembrie, transmite Radio Chișinău.
Clasei politice de astăzi din Republica Moldova îi lipsește curajul înaintașilor din 1918, a subliniat istoricul Anatol Petrencu. În situația în care avem o armată a unui stat străin pe teritoriul nostru, statutul de membru al Comunității Statelor Independente este unul pur formal, iar neutralitatea stipulată în Constituție nu ne protejează de pericolele războiului hibrid dus de Federația Rusă, politicienii ar trebui să se întrebe în ce măsură statul poate asigura securitatea cetățenilor săi, susține istoricul.
„Cu regret pentru oamenii politici de astăzi, nu vedem acest curaj (n.r. făcând o comparație cu clasa politică din 1918). Să aduc câteva exemple, noi, Republica Moldova, suntem membri ai Comunității Statelor Independente. O organizație moartă. Noi plătim doar cotizații și nu beneficiem absolut de nimic. Această neutralitate a Rep. Moldova, introdusă în Constituție, ea doar nu ne asigură cu nimic. Ne-am convins că energia electrică a fost deconectată, și apare altă întrebare, dar cum asigurăm noi securitatea Rep. Moldova?!”, se întreabă istoricul.
Istoria rămâne a fi pentru urmași o lecție, dar care nu se va repeta întocmai ca în 1918, după cum cred mulți după declanșarea războiului în Ucraina. România este astăzi alături de Rep. Moldova, dar trebuie să știe și ce să ceară de la Ucraina în momentul când războiul se va termina. Comunitățile românești trebuie susținute, iar nordul Bucovinei și sudul Basarabiei trebuie să fie o prioritate pentru țară, a mai subliniat Anatol Petrencu:
„Îmi pare că Unirea are loc pe alte căi decât printr-un act, cum credem noi. Iată această ”picătură chinezească” care permanent vine de la București: și școli reparate, și grădinițe reparate. Ieri (n.r. 30 noiembrie) am asistat la inaugurarea sălii universitare „Regina Maria” la USM, o sală frumoasă, o sală elegantă. Și mai avem o altă sală – „Gheorghe Brătianu”, cu niște aparataj ultramodern, și această integrare se face pe diferite căi. La un moment dat cantitatea se transformă în calitate”, menționează Petrencu.
Republica Moldova este și astăzi victima agresiunii rusești, iar pentru o eventuală re-unire, statutul de inițiator ar trebui să-i revină cu certitudine Chișinăului, a concluzionat istoricul Anatol Petrencu.