Anatol Petrencu: Kremlinul este interesat de Aeroportul Chișinău și armamentul de la Cobasna

  • 23 Februarie 2023 18:00
Anatol Petrencu: Kremlinul este interesat de Aeroportul Chișinău și armamentul de la Cobasna

La un an de la declanșarea războiul rus asupra Ucrainei, s-au intensificat amenințările de securitate în Rep. Moldova. Kremlinul este interesat de Aeroportul Chișinău și armamentul de la Cobasna, a atenționat istoricul Anatol Petrencu, în cadrul prelegerii publice „Războiul agresiv al Rusiei împotriva Ucrainei: cauze, desfășurare, urmări”.

Potrivit profesorului Anatol Petrencu, amenințările privind răsturnarea guvernării de la Chișinău ar avea în spate intenții concrete ale Kremlinului, care nu a renunțat la planul de a crea un coridor terestru prin Ucraina până în Transnistria:   

 „Republica Moldova în special în ultimele zile este foarte mult amenințată de Rusia. Acum la împlinirea unui an de război iată că din nou se pune în discuție problema securității Rep. Moldova. Pe ei îi interesează aeroportul de la Chișinău și armamentul de la Cobasna, pentru că acum le-ar prinde foarte bine acest armament, atunci când la ei s-a cam epuizat. Miza lor este aeroportul, ei ar veni pe la Odesa și ar face un coridor pentru aviație. Aceste discuții care sunt cu privire la răsturnarea Guvernului din Rep. Moldova au în spate o substanță concretă. Astfel, ceea ce fac Maia Sandu și Dorin Recean fac foarte bine, dar puțin, părerea mea. Rep. Moldova în situația în care se orientează spre Uniunea Europeană, trebuie să promoveze aceleași politici ca și în Uniunea Europeană față de Federația Rusă”, a declarat Anatol Petrencu.  

Rusia trebuie să elibereze teritoriile ucrainene ocupate, iar criminalii de război trebuie să fie pedepsiți, a subliniat istoricul Anatol Petrencu, referindu-se la condițiile de pace în Ucraina.

 „Prima condiție este eliberarea tuturor teritoriilor ucrainene, inclusiv Crimeea, a doua condiție este asigurarea securității Ucrainei sau intrarea în NATO. A treia condiție sunt reparațiile de război pe care trebuie să le plătească Federația Rusă pentru tot ce a făcut Ucraina și a patra condiție este pedepsirea criminalilor de război - Vladimir Putin fiind primul pe listă. Iată cu ce se va încheia războiul”, a declarat Anatol Petrencu.

Pe 24 februarie se împlinește un an de la declanșarea războiului rus de amploare asupra Ucrainei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:83 %
Vint:6,17 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău