ANARM: Producția apicolă este în scădere. Sectorul necesită sprijin din partea statului

  • 27 Noiembrie 2021 12:30
ANARM: Producția apicolă este în scădere. Sectorul necesită sprijin din partea statului

În Republica Moldova activează 6800 de apicultori și 29 de asociații teritoriale de apicultori. Apicultorii îngrijesc 250000 de familii de albine. Între 85-90% din producția de miere din Republica Moldova este exportată, cu precădere în țările europene. În CSI exportul este foarte mic, din cauza prețurilor mici de pe piețele respective. Dacă în 2017 au fost exportate 5000 de tone de miere, în 2020 – numai 3385 de tone, iar în acest an cifra de până acum este de 2800 de tone. Pentru supraviețuirea sectorului apicol, este necesară o susținere din partea Guvernului – subvenții directe pe familia de albine sau pe kilogramul de miere vândut și reflectat în acte contabile, a declarat pentru IPN Ion Maxim, președintele Asociației Naționale a Apicultorilor din Moldova (ANARM), cu prilejul celei de-a IV-a ediții a Forumului Național Apicol, care s-a desfășurat la Chișinău.

„Temperaturile din ultimii – ploile abundente, secetele, decalajele de temperatură ziua și noaptea, în lunile de primăvară și toamnă, temperaturile blânzi în luna noiembrie, care nu permit intrarea albinelor în hibernare, afectează starea familiilor de albine”, a menționat Ion Maxim.

O problemă cu care se confruntă apicultorii este cea a atestării producției de miere bio. În Republica Moldova activează două firme care efectuează atestarea. Dar, în timp ce una este recunoscută de Ministerul Agriculturii, rezultatele atestării sale nu sunt recunoscute în UE. Rezultatele atestării celeilalte firme sunt recunoscute peste hotare, nu și în Republica Moldova, fiind nevoie ca Ministerul Agriculturii să opereze unele modificări în actele normative.

Un aspect problematic, în conexiune cu cerințele față de producția bio, îl reprezintă utilizarea produselor de uz fitosanitar la scară largă și lipsa unei comunicări adecvate între agricultori și apicultori. Sunt cazuri când, din lipsă de competență sau din dorința de a avea volume cât mai mari de producție agricolă, în detrimentul calității, unii agricultori întrebuințează „câte 4 doze de pesticide, ceea ce duce la extincția unui număr mare de albine, dar este dăunător și pentru oamenii care pot consuma asemenea producție”, a specificat Ion Maxim.

Apicultorii moldoveni se conformează cerințelor conversiei: este schimbat utilajul – cu cel fabricat din inox, inclusiv sârma de pe rame. Statul achită câte 300 lei – alocație unică pentru fiecare familie de albine, „ceea ce este puțin față de investițiile apicultorilor”, a menționat Ion Maxim.

În cadrul Forumului Apicol, apicultorii au fost informați despre producerea organică și despre cerințele și etapele care trebuie urmate pentru a obține certificarea. În același timp, pentru a sprijini eforturile comerciale ale producătorilor mici și mijlocii, a fost prezentată o analiză a canalelor actuale de vânzări a mierii. În cadrul evenimentului au fost prezentate noutățile din sector, au fost discutate provocările și tendințele din apicultura națională, utilizarea tehnologiilor care ușurează munca, evoluția și perspectiva exporturilor moldovenești. La lucrările Forumului au fost invitați experți din România și Ucraina care au împărtășit experiența lor privind întreținerea și tratamentul albinelor și reducerea riscului de pierderi a familiilor de albine. Forumul s-a desfășurat cu suportul Proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău