Analiză Ziarul Financiar: Evoluția salariilor și rata șomajului din R.Moldova și România

  • 10 Iulie 2018 11:38
Analiză Ziarul Financiar: Evoluția salariilor și rata șomajului din R.Moldova și România

Un angajat din Republica Mol­dova a câștigat anul trecut un salariu mediu net de aproxi­mativ 4.500 de lei moldovenești (circa 215 euro la cursul mediu de anul trecut), în creștere cu circa 9% față de anul precedent. Cu acest nivel al salarizării, Republica Moldova stă la coada Europei, notează jurnaliștii de la Ziarul Financiar.

Potrivit sursei citate, comparativ, un angajat din România a câștigat anul trecut în medie 2.384 lei (circa 522 de euro), în creștere cu 16% față de anul precedent, conform datelor de la Institutul Național de Statistică.

Salariile medii nete din R. Moldova au crescut față de acum cinci ani în medie cu 16%, conform calculelor ZF.

Pe de altă parte, numărul de angajați din companii a ajuns anul trecut la 594.000, în scădere cu 4% față de anul 2013, mai arată datele de la Biroul Național de Statistică. Unu din patru angajați din Republica Moldova lucrează în sistemul de stat, conform calculelor ZF. Situația este similară cu ceea ce se întâmplă în România, unde peste 1,3 milioane de salariați, adică unu din patru, lucrau în sectorul de stat.

Munca nedeclarată în rândul salariaților din Republica Moldova a constituit 4,4% din totalul populației ocupate, fiind în ușoară scădere față de nivelul anului precedent (4,8% în trimestrul I din 2017). 

Cele mai mari ponderi ale salariaților care lucrează doar în baza unei înțelegeri verbale sunt estimate în agricultură (34,9%) și comerț (29,8%), arată datele de la Biroul Național de Statistică. Pe de altă parte, în totalul salariaților 5% aveau un loc de muncă informal.

Rata șomajului în primul trimestru a fost de 4,1% în Republica Moldova, în timp ce în România rata șomajului BIM la finalul lunii martie era de 4,5%.

Cel mai înalt nivel al șomajului din R. Moldova a fost în prima parte a anului 2015, când rata șomajului ajunsese la 8,5%, arată datele de la Biroul Național de Statistică.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău