Analiză STRATFOR | PD ar putea face coaliție cu PSRM după alegerile parlamentare

  • 22 Octombrie 2018 16:34
Analiză STRATFOR | PD ar putea face coaliție cu PSRM după alegerile parlamentare

Partidul Democrat ar putea face coaliție cu Partidul Socialiștilor după alegerile parlamentare. Potrivit agenției INFOTAG, despre aceasta se menționează în studiul "Alegerile în Moldova pot schimba cursul țării spre Est", publicat de compania analitică americană Stratfor.

În studiu se menționează că, "după zece ani de guvernare a coaliției proeuropene, în R. Moldova vor avea loc noi alegeri, în urma cărora Igor Dodon și Partidul Socialiștilor intenționează să-și consolideze puterea".

"Într-adevăr, conform rezultatelor sondajelor de opinie, în septembrie, PSRM este pe primul loc în rândul partidelor, având sprijinul a 36,6% din cetățeni, în timp ce partidul proeuropean PAS ocupă locul doi la o distanță mare - 11,9%. Acesta este urmat de Partidul Democrat (11,2%) și de un alt partid orientat spre vest, Platforma DA (10,6%)", se arată în studiu.

Potrivit autorului, "Partidul Democrat și președintele său, oligarh Vlad Plahotniuc, de asemenea, susțin nominal vectorul proeuropean, însă manevrele politice și scandalurile legate de corupție asociate cu PDM nu numai că l-au distanțat de alte partide proeuropene moldovenești, dar și de însăși Uniunea Europeană".

"Drept exemplu poate fi adus furtul miliardului bancar, modificarea sistemului electoral, nerecunoașterea alegerilor de la Chișinău, fapt ce a dus la înghețarea sprijinului financiar din partea UE", se arată în studiu.

Autorul subliniază că, "în consecință, democrații pot recurge la o coaliție cu socialiștii, dar nu cu partidele proeuropene, fapt ce îndepărtează și mai mult R. Moldova de Uniunea Europeană și o împinge spre Rusia, iar această evoluție nu este dictată de chestiuni de ideologie, ci mai degrabă de pragmatismul politic".

"Plahotniuc înțelege că supraviețuirea lui depinde de modul în care va reuși să constrângă PAS și Platforma DA - două partide extraparlamentare care cer în mod deschis închisoare pentru el. Și dacă un astfel de scenariu (coaliția PDM-PSRM - "I.") se va realiza, consecințele pentru Republica Moldova vor fi semnificative: nu numai pentru că se va pune punct aspirațiilor europene ale Republicii Moldova, dar se va schimba și structura relațiilor sale politice și economice cu alți jucători, în primul rând, cu Federația Rusă. În timp ce R. Moldova acum este puțin probabil ca să se îndepărteze complet de UE, în urma alegerilor relațiile ar putea fi înghețate sau chiar procesul de integrare europeană a Republicii Moldova ar putea fi pus pe stand by", notează studiul.

Sursa: Infotag.md

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:12,86 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău