Analiză Stratfor | Cum se va schimba politica externă a Rusiei în 2018

  • 18 Decembrie 2017 14:58
Analiză Stratfor | Cum se va schimba politica externă a Rusiei în 2018

Tensiunile dintre Rusia și Occident vor rămâne la cote ridicate și anul viitor, însă este foarte probabil ca Moscovei să nu-i mai pese foarte mult de relația sa cu Vestul, întrucât are interese în alte regiuni.

Relațiile dintre Moscova, pe de o parte, și Washington și Europa, de cealaltă parte, au toate șansele să rămână la fel de tensionate și în 2018, întrucât chestiunile care le plasează în tabere diferite au rămas aceleași, chiar dacă anumite detalii s-au schimbat. Cel puțin așa consideră analiștii agenției Stratfor, într-o analiză referitoare la modul în care Kremlinul intenționează să se poziționeze în perioada următoare în domeniul politicii externe, transmite TVR Moldova.

În contextul în care este foarte probabil ca Statele Unite și Uniunea Europeană să mențină, dacă nu chiar să extindă, sancțiunile economice la adresa Rusiei, iar negocierile dintre Moscova și Occident cu privire la Ucraina și Siria să nu conducă la acorduri relevante, Rusia va acorda din ce în ce mai puțină importanță relației sale cu Vestul. Kremlinul își va concentra atenția din ce mai mult spre alte regiuni ale lumii, se arată în analiza Stratfor.

Cu ochii pe Orientul Mijlociu

De altfel, pe fondul izolării sale de către Occident, Rusia a început să-și extindă relațiile economice cu China și statele arabe. În același timp, s-a implicat mult mai mult din punct de vedere economic și al securității în zone de interes strategic pentru Statele Unite și Europa, printre care Siria și Coreea de Nord.

Iar aceste eforturi au amplificat substanțial influența Rusiei în Orientul Mijlociu și în Asia-Pacific și au fost urmate de întărirea legăturilor în alte teatre strategice precum Afganistan, Venezuela și Libia.

Inițial, a părut că Moscova intervine în zone situate în afara celor considerate tradițional de interes pentru ea în Europa și Eurasia ca parte a unei strategii de a-și asigura o pârghie în negocierile cu Statele Unite. Numai că relațiile Rusiei în acele regiuni au depășit stadiul unei strategii de negociere.

În privința relațiilor dintre Kremlin și Occident, acestea vor fi influențate în continuare de situația din Ucraina. Conflictul din estul acestei țări dintre forțele separatiste sprijinite de ruși și guvernul ucrainean intră în al patrulea an.

Totuși, în ultimele luni, activitatea militară a scăzut în intensitate. Însă activitatea diplomatică între Rusia și Occident pe marginea acestui subiect a luat amploare, după ce, în septembrie, președintele rus, Vladimir Putin, a propus desfășurarea în estul Ucrainei a unei forțe ONU de menținere a păcii.

Această sugestie a liderului de la Kremlin i-a făcut pe mulți să se întrebe dacă 2018 ar putea fi anul în care conflictul din Ucraina va lua sfârșit. Dar negocierile între Moscova și Vest privind o astfel de misiune ONU sunt departe de a fi simple și rapide.

În plus, faptul că Rusia își arată disponibilitatea de a negocia pentru a preveni presiuni suplimentare la adresa sa nu înseamnă și că este dispusă să capituleze. Ba mai mult, dacă interesele sale o vor dicta, ar putea chiar să provoace o escaladare a luptelor în zonă.

Apoi, relația Rusiei cu Vestul va depinde și de rezultatul anchetei în curs în SUA privind presupusa interferență a Kremlinului în alegerile prezidențiale americane de anul trecut. Dacă se va ajunge la noi sancțiuni la adresa Rusiei, Moscova nu se va feri să răspundă, posibil chiar prin escaladarea conflictului în estul Ucrainei.

Nicio parte nu cedează

Pe de altă parte, la granițele Federației Ruse cu țările europene continuă, și de o parte și de cealaltă, operațiunile de consolidare militară. Și nu sunt semne că vreo tabără este dispusă să cedeze. Se așteaptă ca Rusia să-și desfășoare permanent, la începutul anului viitor, sisteme mobile de rachete balistice cu rază scurtă de acțiune Iskander în exclava sa Kaliningrad, în timp ce NATO va lua noi măsuri în zonă pentru întărirea capacităților sale.

Moscova va continua să se folosească și de tehnicile războiului hibrid. În contextul în care în Italia vor fi organizate în mai alegeri legislative, este de așteptat ca Moscova să susțină partide ca Mișcarea Cinci Stele (antisistem) sau Forza Italia, care se opun sancțiunilor la adresa Rusiei. Totuși, șansele ca acestea să ajungă la putere sunt mici. Eforturile ruse care se înscriu în acest registru ar putea da roade însă în Moldova, unde, la alegerile din toamna anului viitor, Partidul Socialiștilor (prorus) ar putea avea câștig de cauză.

Dar gestionarea relației cu Occidentul nu mai reprezintă trăsătura definitorie a eforturilor Rusiei în domeniul politicii externe, consideră analiștii Stratfor. Moscova și-a creat o rețea complexă de relații la nivel global, cu interconexiuni puternice.

Deși se așteaptă ca în 2018 confruntarea sa cu Europa și cu Statele Unite să continue și chiar să se intensifice, această competiție va fi doar una dintre fațetele intereselor și priorităților Rusiei, conchide Stratfor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău