Analiză Reuters: Contraofensiva ucraineană prinde contur, dar principalul test nu a venit încă

  • 15 Iunie 2023 08:25
Analiză Reuters: Contraofensiva ucraineană prinde contur, dar principalul test nu a venit încă

După o săptămână de lupte grele, cu trupele ucrainene aflate la o anumită distanță de principala linie defensivă a Rusiei și cu cea mai mare parte a forțelor încă în așteptare, adevăratul test pentru contraofensiva Kievului abia urmează, arată o analiză Reuters, transmite G4media.ro.

Ucraina a lovit în două zone de-a lungul frontului sud-estic săptămâna trecută, când a început faza principală a operațiunii sale mult așteptate, raportând că a recucerit șapte sate, dar înregistrând, totodată, pierderi, inclusiv vehicule de luptă de infanterie și tancuri occidentale.

„De ambele părți, o mare parte a efortului se va reduce la uzură”, spune Rob Lee, cercetător senior la Institutul de Cercetare în domeniul Politicii Externe. El se numără printre analiștii care au raportat că există pierderi în ambele tabere, pe baza fotografiilor și a imaginilor din satelit. „Riscul pentru ei (ucrainenii – n.r.) este ca înainte de a ajunge la acea linie defensivă (rusă), să ajungă la prea multă uzură și să le fie prea greu să o spargă și să o exploateze”, atrage atenția Rob Lee.

Președintele Volodimir Zelenski a declarat că echipamentele occidentale, cum ar fi tancurile de luptă și vehiculele blindate, ar trebui să ajute la protejarea vieților soldaților ucraineni.

Rusia a pregătit mii de poziții defensive începând de la granița de vest a Rusiei până în Crimeea ocupată, inclusiv câmpuri minate, șanțuri antitanc, rânduri de baricade și tranșee din beton cu „dinți de dragon”. Pozițiile, analizate de Reuters în aprilie folosind imagini din satelit, sunt puternic concentrate în sudul de importanță strategică, unde Kievul ar putea avea ca obiectiv să rupă puntea terestră a Rusiei către Crimeea și să divizeze forțele Kremlinului.

Ucraina, care are cea mai mare parte a forțelor sale de contraofensivă încă în culise, poate urmări unde angajează Moscova trupe, pentru a-și consolida liniile și pentru a lovi în zonele mai slab apărate, inclusiv în est, au declarat analiștii militari. „Ucraina are de ales”, spune Ben Barry, senior fellow pentru războiul terestru la Institutul Internațional pentru Studii Strategice. „Nu poate obține o surpriză strategică, dar va încerca din răsputeri să obțină o surpriză operațională și tactică. Acest lucru va implica ascundere, camuflaj, înșelăciune, dezinformare, pe care le-a folosit cu destul succes în toamna trecută”, arată analistul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
14,4
Cer senin
Umiditate:68 %
Vint:1,03 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
19
Wed
10
Arhivă Radio Chișinău