ANALIZĂ | Propaganda chineză s-a „rusificat” brusc în ultimele luni. „Au devenit ostili și confruntaționali”

  • 25 Aprilie 2020 11:13
ANALIZĂ | Propaganda chineză s-a „rusificat” brusc în ultimele luni. „Au devenit ostili și confruntaționali”

Guvernul chinez a decis să cenzureze publicarea studiilor referitoare la originile noului coronavirus. Conform unui ordin guvernamental, toate rapoartele științifice legate de Covid-19 vor fi verificate înainte de publicare, iar studiile referitoare la originea virusului vor fi supuse unei revizuiri suplimentare și vor trebui aprobate de autoritățile guvernamentale centrale, informează CNN. Decizia vine pe fondul unor campanii de propagandă și dezinformare tot mai agresive ale Beijingului, după cum se arată într-o analiză New York Times.

Potrivit DIGI24.ro, cenzurarea informațiilor referitoare la originea Covid-19 reprezintă, conform CNN, cel mai nou efort al autorităților chineze în încercarea de a controla „narativul” legat de originea pandemiei provocată de coronavirus care a depășit recent pragul de 2 milioane de infectări și a provocat moartea a peste 125.000 de oameni, de la izbucnirea acestei boli în provincia Wuhan, China, în luna decembrie a anului trecut.

Începând cu luna ianuarie, cercetătorii chinezi au publicat mai multe studii despre Covid-19 în diverse jurnale medicale internaționale. Aceste studii și rapoarte au ridicat, în timp, semne de întrebare referitoare la bilanțul oficial publicat de autoritățile.

Suspiciunile au reapărut în condițiile în care bilanțul epidemiei a crescut vineri brusc și semnificativ în China, după ce primăria din Wuhan, a revizuit în creștere numărul deceselor și a raportat 1.290 de morți suplimentari.

În consecință, autoritățile chineze încearcă acum să obțină un control total asupra publicării oricăror rapoarte medicale sau științifice despre Covid-19.

Propaganda chineză s-a „rusificat” brusc în ultimele luni. „Au devenit ostili și confruntaționali”

Un cercetător chinez a calificat pentru CNN, sub protecția anonimatului, că această atitudine a Beijingului e una dăunătoare, care riscă să obstrucționeze cercetarea științifică în această problemă.

„Cred că e vorba despre un efort coordonat al guvernului chinez în a controla total acest narativ și să meargă pe această idee, ca și cum epidemia nu ar fi izbucnit, de fapt, în China”, a declarat cercetătorul.

„Propaganda chineză era, până acum câteva luni, foarte diferită”, a declarat, pentru Digi24.ro, analistul politic Sorin Ioniță.

„Această propagandă era disciplinată și nu era agresivă. Scopul ei era, în principal axat pe suprimarea criticilor de acasă și a discuțiilor despre chestiile lor sensibile: Tibetul, Hong Kongul, Taiwanul, minoritatea uigurilor”, a precizat Ioniță.

În rest, propaganda Beijingului era mai degrabă una pozitivă, de genul „ce frumoasă e China”.

„De câteva luni, chinezii s-au rusificat. Multă lume a remarcat rusificarea propagandei chineze. Au devenit ostili, confruntaționali și au băgat această dimensiune, care nu era înainte și care e preluată de la ruși - subminarea Occidentului”, a precizat analistul.

„Inclusiv asta cu virusul inventat – chinezii trebuie să acopere chestia asta jenantă pentru regim, că a pornit de la ei, iar asta trebuie acoperită cu tot felul de mesaje”.

Într-o analiză New York Times se arată că atât China, cât și Rusia, se folosesc de epidemia de Covid-19 pentru a pune la punct ample campanii de dezinformări, care să pună la îndoială capacitatea statelor democratice de a face față acestei provocări.

Comisia Europeană a identificat deja o amplă campanie de dezinformare dusă de Rusia în această privință. Un site specializat în depistarea știrilor false a identificat peste 100 de „narative” (teme principale) legate de Covid-19, prezente în peste 2.700 de articole de tip „fake news” provenite de la site-uri apropiate Moscovei, preluate apoi în milioane de postări online.

Citește continuarea pe DIGI24.ro

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,06 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău