Analiză | Prețul apartamentelor din Chișinău a trecut deja de 1.100 de euro pentru un metru pătrat

  • 24 Noiembrie 2023 10:18
Analiză | Prețul apartamentelor din Chișinău a trecut deja de 1.100 de euro pentru un metru pătrat

Prețul apartamentelor din municipiul Chișinău este mult mai mare decât arată datele unor agenții imobiliare și cele vehiculate în spațiul public, constată într-o analiză experții Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), Stanislav Ghilețchi și Adrian Ermurachi.

Potrivit analizei, în prezent nu există o statistică oficială privind prețurile imobiliare, care să reflecte în mod obiectiv realitatea pieței, scrie mold-street.com.

Astfel, în datele guvernamentale este trecut un preț cadastral, utilizat în principal pentru stabilirea impozitului pe bunurile imobiliare.

„Această valoare cadastrală este calculată pe baza unor parametri specifici fiecărei categorii de imobile și se obține din evaluările generale ale tuturor proprietăților din acea categorie. Din acest motiv, aceasta nu reușește să reflecte particularitățile și variațiile frecvente ale prețurilor de pe piața imobiliară”, se arată în analiză.

Pe de altă parte, există adesea o diferență semnificativă între prețul indicat în contract și suma reală de vânzare a imobilului, spun experții. Astfel, chiar dacă ar fi posibil de obținut datele din contractele oficial înregistrate la Agenția Servicii Publice, aceste cifre nu ar reflecta situația de pe teren.

În consecință, cei doi experți au utilizat o abordare mai puțin convențională, dar care în opinia lor reflectă realitatea pieței imobiliare. Pentru analiză, au fost colectate prețurile tuturor anunțurilor referitoare la vânzarea apartamentelor de pe site-ul www.999.md, recunoscut ca fiind principalul portal de anunțuri din Moldova, cu aproximativ 300.000 de vizite zilnice.

„În cadrul acestui exercițiu, au fost extrase datele cu privire la peste 17.000 de apartamente expuse la vânzare în Chișinău. Rezultatele obținute din această analiză arată că, de facto, prețurile la apartamente sunt mult mai mari decât cele prezentate de regulă în spațiul public, nemaivorbind de valoarea cadastrală utilizată la calculul impozitului pe imobil”, se menționeazâ în analiză.

Astfel, calculele celor doi experți arată că prețul mediu al spațiului locativ din municipiul Chișinău a depășit deja 1.000 de euro și a ajuns la 1.138 de euro.

În cazul apartamentelor fără reparație prețul este de 830 de euro, a celor în variantă albă ajunge la 1.036 euro, iar a celor cu reparație este de circa 1.360 de euro pentru un metru pătrat.

Ei au calculat și prețurile pe sectoare și în unele suburbii ale municipiului Chișinău și constată că în sectorul Centru prețul mediu al unui metru pătrat de spațiu locativ este deja de 1.628 de euro, în sectorul Rîșcani – de 1.444 euro, la Telecentru – 1.325 euro, la Ciocana – 1.293, iar la Durlești – 1.095 euro.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:2,57 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău