Analiză Politico. Rusia intră în iarna ucraineană cu echipamente din Iran. După ce a zdrobit armatele lui Napoleon în 1812 și a respins invazia din 1941, Generalul Iarnă abandonează Rusia
-
27 Noiembrie 2022 15:54
Expresia de „Generalul Iarnă” își are originea încă de pe vremea dezastruoasei campanii conduse de Napoleon Bonaparte în 1812 în Rusia, o țară în care „intri ușor, dar ieși foarte greu”, parafrazându-l pe unul din generalii lui Napoleon.
După ce a zdrobit armatele lui Napoleon, Generalul Iarnă a contribuit decisiv la respingerea invaziei generată pe 22 iunie 1941 - Operațiunea Barbarossa: Invadarea URSS-ului de către, până atunci aliatul ei, Germania nazistă, scrie DefenseRomania.
După un blitzkrieg fulminant, iarna a transformat pământul sovietic în morminte pentru aproape un milion de soldați germani, doar la Stalingrad.
Desigur, excepție poate fi 1939 și „Războiul de iarnă” dintre URSS și micuța Finlanda care a avut curaj să se opună lui Iosif Vissarionovici Stalin, când finlandezii au știut să gestioneze problema anotimpului geros.
Problemele cu care se va confrunta Armata rusă în războiul de iarnă
Azi, după secole, Generalul Iarnă nu pare să mai favorizeze Armatele ruse. Dimpotrivă.
O amplă analiză a celor de la Politico arată că în pofida faptului că Rusia accelerează terorismul energetic prin distrugerea infrastructurii critice a Ucrainei cu scopul ca populația ucraineană să cedeze, lucrurile pe front sunt dificile. Și există premize să se înrăutățească odată cu intensificarea iernii.
Majoritatea celor câteva sute de mii de mobilizați vor ajunge pe frontul ucrainean în plină iarnă.
Obiectivul acestora va fi stabilizarea fronturilor într-o primă etapă, iar mai apoi reluarea ofensivei. Misiunea va fi extrem de dificilă în contextul în care Armata rusă se confruntă cu o penurie de echipamente moderne de protecție, iar asigurarea hranei pentru un număr atât de mare de mobilizați va fi o reală provocare, totul în contextul în care moralul trupelor aflate deja pe front e scăzut. Acestor dificultăți li se adaugă provocarea privind susținerea logistică a operațiunii.
Problema modului în care tehnica de luptă va funcționa în condiții de iarnă extremă e un alt aspect care îngrijorează nu doar partea rusă, dar și cea ucraineană. Să nu uităm că în primele zile ale invaziei din 24 februarie 2022, când au încercat să ia cu asalt Kievul, rușii au întâmpinat dificultăți tehnice cu o parte din tehnica militară, din cauza condițiilor atmosferice.
Rusia primește ajutor militar în războiul de iarnă din ... Iran
Soldat eston în timpul unor exerciții de iarnă ale NATO. Sursă foto: Alianța Nord-Atlantică
Cei de la Politico scriu că Armata rusă a început deja să primească căști de protecție și echipament de protecție din Iran, însă pun la îndoială, pe bună dreptate, calitatea acestora.
Contrastul e cât se poate de evident. Dacă rușii pe lângă ceea ce dețin primesc ajutor în războiul de iarnă dintr-un stat din Orientul Mijlociu (!), aliații occidentali ai Ucrainei au demarat deja programe pentru trimiterea în Ucraina a echipamentelor de iarnă. Vorbim de state puternice a căror forțe armate operează în condiții de iarnă, precum Canada, Suedia, Finlanda, Danemarca, Lituania. Marea Britanie, Germania și SUA li s-au alăturat.
Ucrainenii au primit deja 195.000 de kituri de iarnă. Acestora li se adaugă uniforme, generatoare mobile, corturi.
Datele de pe front indică faptul că iarna nu va aduce un time out militar iar operațiunile militare vor continua. Cine va știi mai bine să se adapteze condițiilor atmosferice, va avea și câștig de cauză.
Cert e că pentru prima oară, Generalul Iarnă nu mai favorizează Rusia.
„Cei care vorbesc azi de o posibilă pauză a confruntărilor din cauza temperaturilor înghețate din timpul iernii, nu știu cât ne dorim să facem plajă în ianuarie, pe coasta de sud a Crimeei” - Ministerul Apărării din Ucraina