Analiză New York Times: În Rusia, vizita lui Zelenski la Washington provoacă furie și indignare

  • 23 Decembrie 2022 09:16
Analiză New York Times: În Rusia, vizita lui Zelenski la Washington provoacă furie și indignare

În Rusia, surprinzătoarea vizită la Washington a președintelui Volodimir Zelenski a provocat o ripostă dură și deseori furioasă, atât Kremlinul, cât și amfitrionii unor emisiuni de la televiziunea de stat considerând-o drept o batjocoritoare cascadorie de relații publice care demonstrează dependența Ucrainei de Statele Unite.

Joi, adresându-se reporterilor, purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir V. Putin, Dmitri S. Peskov, a spus că vizita lui Zelenski demonstrează atașamentul Statelor Unite față de politica de a lupta împotriva Rusiei “până la ultimul ucrainean”, scrie G4Media.

Anatoli Antonov, ambasadorul rus de la Washington, a spus că vizita – dar și promisiunea Administrației Biden de a trimite în Ucraina mai multă aparatură militară, incluusiv un mult aștepttat sistem antiaerian de tip Patriot – a confirmat că Washingtonul a pornit un “război din apropiere” împotriva Rusiei, apelând la “resurse (financiare) imense, la arme și la capacitățile de informații”.

Întrucât armata rusă a suferit grele înfrângeri pe parcursul războiului – deseoeri din cauza corupției în creștere și din cauza ineficienței – oficialii țării și marea lor mașinărie de propagandă au început să sublinieze că Moscova nu luptă doar împotriva Kievului, ci duce chiar o luptă pentru existență împotriva unei coaliții de state occidentale hotărâte să distrugă Rusia.

Pentru unii comentatori pro-Kremlin, întreaga poveste, care a acoperit ziua de miercuri demonstrând sprijinul continuu al Washingtonului față de Ucraina, a fost mult prea dureroasă pentru a putea fi urmărită.

Miercuri, în timp ce vizita lui Zelenski se mai afla încă în plină desfășurare, Vladimir Soloviov, gazda principalei emisiuni politice de pe Rossia 1 – o televiziune de stat din Rusia – nu și-a putut ascunde furia, Referindu-se la conferința de presă comună a lui Zelenski cu președintele Biden, Soloviov a spus că evenimentul îi “provoacă ura”. “Un demon neînsemnat a venit să-l vadă pe bătrânul Satan”, a spus Soloviov.

Alți comentatori din studiou au luat peste picior ținuta lui Zelenski – un maiou pe gât și pantaloni de training în verdele armatei, culoarea sa caracteristică – și engleza poticnită a acestuia, ei afirmând că felul în care el a plecat la Washington a dovedit roulul său ca “măscărici al Americi.

“Un tip în maiou verde, căruia i se spune președinte al unui stat suveran independent, a zburat cu un avion american spre o bază aeriană americană”, a spus Rodion Miroșnik, un analist pro-Kremlin.

Alți participanți s-au gândit să se concentreze asupra întâlniriii de miercuri a lui Putin cu principali comandanți ai armatei, când el a recunoscut lipsurile armatei, dar a promis să le asigure forțelor sale întreg necesarul de care ar avea nnevoie ca să cucerească Ucraina.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău