Analiză New Strategy Center: Alegerile prezidențiale și referendumul constituțional reprezintă un test crucial pentru viitorul pro-european al Republicii Moldova

  • 11 Octombrie 11:07
Analiză New Strategy Center: Alegerile prezidențiale și referendumul constituțional reprezintă un test crucial pentru viitorul pro-european al Republicii Moldova

Alegerile prezidențiale și referendumul constituțional de anul acesta reprezintă un prim și crucial test pentru viitorul pro-european al Republicii Moldova, consideră experții New Strategy Center. Pe de altă parte, think-tank-ul, specializat în politică externă, de apărare și securitate, arată în analiza dată publicității astăzi că Federația Rusă joacă un rol activ în acest text, folosind diverse instrumente de influență, cum ar fi interferența în procesul electoral, propaganda și acțiunile ostile menite să destabilizeze Republica Moldova în efortul de a menține țara în sfera sa de influență. 11 candidați se vor prezenta în fața alegătorilor, iar actuala președintă, Maia Sandu, conduce în sondajele de opinie, transmite Rador.

În analiza publicată de New Strategy Center se arată că, la finalul săptămânii viitoare, pe 20 octombrie, în Republica Moldova se va organiza primul tur al alegerilor prezidențiale concomitent cu un referendum constituțional privind aderarea la Uniunea Europeană. Aceste procese democratice oferă cetățenilor oportunitatea de a-și exprima prin vot viziunea asupra direcției viitoare a țării într-un context geopolitic complex și tensionat.

Cercetători New Strategy Center consideră că deciziile alegătorilor vor influența nu doar traiectoria strategică a Republicii Moldova pentru următorii ani, ci și imaginea țării pe scena internațională. Referendumul constituțional are potențialul de a consolida parcursul pro-european al Republicii Moldova, ancorând acest obiectiv în Constituție.

În același timp, există riscul ca un rezultat incert sau neadoptarea sa din cauza unei prezențe reduse să exacerbeze instabilitatea politică, periclitând procesul de integrare europeană.â

„În acest moment, în Moldova se desfășoară o amplă campanie de subminare a referendumului pentru parcursul european al Republicii Moldova din partea Federației Ruse. Este o acțiune hibridă de război hibrid la scară largă. Deși Maia Sandu se află pe primul loc în opțiunile de vot, Rusia încearcă să se ajungă la un tur doi al alegerilor prezidențiale și să coalizeze mare parte din candidații înscriși în cursa electorală împotriva Maiei Sandu, astfel încât să existe un transfer de vot pentru cel care se va afla în turul al doilea. Miza adevărată, din punctul nostru de vedere, al analiștilor de la New Strategy Center, este referendumul pentru un parcurs european al Moldovei. Dacă acest referendum nu va putea fi validat din cauza unui număr insuficient de participanți, Moscova va clama faptul că acest parcurs european nu este dorit de populație și va încerca să se pregătească pentru lupta electorală de anul viitor. Anul viitor avem alegeri parlamentare foarte importante. Din punctul nostru de vedere, cred că Rusia își dorește să repete situația din Georgia, să existe un președinte pro-occidental, pro-european, dar izolat și o majoritate parlamentară care să genereze un guvern pro-rus. România, vă dați seama, că are un interes major în a avea în continuare un partener în președintele Maia Sandu, de a ști că și alegerile viitoare parlamentare vor genera o majoritate pro-europeană, pro-occidentală și de a avea un partener în guvernul de la Chișinău”, a spus George Scutaru, directorul general al New Strategy Center: 

În finalul analizei se arată că alegerile prezidențiale din Republica Moldova de pe 20 octombrie au o miză geopolitică semnificativă, amplificată de această decizie de a organiza un referendum pentru modificarea Constituției în vederea aderării la Uniunea Europeană. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sat
14
Sun
12
Mon
13
Tue
12
Wed
10
Arhivă Radio Chișinău