ANALIZĂ | Moldoveniștii, apropiați lui Igor Dodon, i-au pus în priză pe „omuleții verzi” din Donbass

  • 02 Aprilie 2018 11:03
ANALIZĂ | Moldoveniștii, apropiați lui Igor Dodon, i-au pus în priză pe „omuleții verzi” din Donbass

O analiză, cu titlul „Moldoveniștii care i-au pus în priză pe „omuleții verzi” din Donbass”, realizată de Nicolae Țîbrigan, expert în cadrul LARICS, arată cum președintele, Igor Dodon, și persoane din anturajul acestuia, au lansat, prin intermediul declarațiilor anti-unioniste, o campanie amplă coordonată de strategii Kremlinului.

Astfel, Nicolae Țîbrigan atrage atenția la dezinformările lansate de deputatul socialist, Grigore Novac, referitor la faptul că primarii care au semnat Declarațiile de Unire au primit bani pentru acest gest și la declarația lui Igor Dodon prin care anunța că va crea Frontul Național ca o platformă de rezistență pentru toți cei care sunt împotriva unirii. 

„Cine l-a „consiliat” pe Dodon să formeze acel „Front Național” (anti-unionist și antiromânesc)? Nimeni altul decât colonelul (r.) Ion Mahu – fost cadru al contraspionajului sovietic și apoi al celui moldovenesc. Presa din R. Moldova menționează că acesta ar fi un românofob convins și nepot al unui general al Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB), fiind implicat în pregătirea acțiunilor de destabilizare a situației din republică din 7-8 aprilie 2009. În martie 2016 Mahu formează Mișcarea Populară „Salvăm Moldova” compusă de silovici (reprezentanți ai structurilor de forță) moldoveni și alte personalități obscure, iar pe 9 februarie 2018 apelează la Dodon, PSRM, precum și la alte „organizații patriotice” (pro-Kremlin) să „inițieze în Moldova crearea Frontului Rezistenței Naționale și să organizeze Congresul Forțelor Patriotice. De fapt, Mahu nu a făcut altceva decât să dezgroape din gunoiul istoriei sovietice a R. Moldova vechiul Interfront (sau „Frontul internaționalist”) prin care aripa conservatoare a Partidului Comunist din Uniunea Sovietică spera să combată mișcările pro-independență din Estonia, Letonia, Lituania și R. Moldova și să mențină colosul sovietic unit. Aceeași Mărie, cu altă pălărie împachetată și servită ca „moldovenism” și „patriotism”, notează autorul analizei LARICS.

Și declarațiile anti-unioniste ale liderului Mișcării Voievod, Nicolae Pascaru, sunt menționate de către expert. În acest context, Nicolae Țîbrigan afirmă că Nicolae Pascaru este unul dintre locotenenții și protejații lui Igor Dodon în noul Interfront moldovenesc

„Numele lui Pascaru mai este legat și de extremismul maghiar din Transilvania, fiind unul dintre cei care îl găzduise la Chișinău în 2013 pe Csibi Barna, călăul simbolic al lui Avram Iancu și cel mai vocal aplaudac al Ținutului Secuiesc”, mai scrie analistul. 

Toate aceste apeluri și declarații în ajunul organizării Marii Adunări Centenare de la Chișinău au fost citate de mai mulți jurnaliști ruși care au pomenit în acest context de maidan și de confruntări. Drept consecință a acestor informații a fost faptul că 21 de tineri au pornit pe 27 martie la marșul unionist, având măști, cuțite sau bâte și fiind, ulterior, reținuți de poliție. Potrivit expertului, responsabili de radicalizarea acestor tineri se fac președinte Igor Dodon, precum și Nicolae Pascaru. „Era vorba de o mobilizare și pregătire a „omuleților verzi” pentru a interveni „în caz de ceva”, iar acel „ceva” putea varia de la „incidente sporadice” la „destabilizare și manifestații în masă”. (...) În al doilea rând, putem constata că există și „o linie fierbinte” între Interfront-ul moldovenist al lui Dodon și separatiștii din Donbas și Transnistria. Aceștia din urmă fiind pregătiți să acționeze oricând la primul indiciu al președintelui pro-Kremlin și al locotenenților săi moldoveniști, și nu încape nicio îndoială că așa vor proceda și în preajma alegerilor parlamentare din noiembrie/decembrie 2018”, a concluzionat reprezentantul LARICS. 

Sursa: LARICS

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău