ANALIZĂ / Mass-media din stânga Nistrului, multiplicatoare fidelă a mesajelor regimului de la Tiraspol

  • 02 Ianuarie 2023 14:46
ANALIZĂ / Mass-media din stânga Nistrului, multiplicatoare fidelă a mesajelor regimului de la Tiraspol

Regiunea transnistreană, alături de UTA Găgăuzia, sunt teritorii ale Republicii Moldova aflate în totalitate sub influența informațională a mass mediei rusești. Expertul Ion Tăbârță scrie într-o analiză pentru Platforma pentru Inițiative de Securitate și Apărare că mass media din regiunea transistreană a Republicii Moldova este lipsită de pluralism politic, fiind pusă în serviciul regimului separatist de la Tiraspol în calitate de instrument propagandistic, iar după trăsăturile sale, copie modul mass mediei rusești de a reflecta evenimentele politice și social-economice. Percepția populației din stângă Nistrului este modelată în a fi una pro-Rusia și negativ orientată față de Republica Moldova, România, UE, SUA și NATO.

Narativele propagandistice ale Tiraspolului contra Chișinăului se încadrează în două tipuri de bază: 1) sunt parte a politicei propagandei rusești la adresa Republicii Moldova și 2) sunt de inspirație locală, care au drept scop să mențină „imaginea adversarului” imprimată Chișinăului ca și chintesență a existenței secesiunii în stânga Nistrului, explică expertul Ion Tăbârță.

Unele narative reprezintă „fire roșii” ale existenții regimului separatist de la Tiraspol. Un astfel de narativ este cel istoric, care face parte din dimensiunea ideologică oficială a așa-numitei republici moldovenești nistrene în argumentarea existenței regimului separatist din stânga Nistrului. Un alt narativ tradițional al propagandei de la Tiraspol este cel al avantajelor malului stâng față de cel drept, precum că „viața pe malul stâng al Nistrului este mai bună decât pe dreptul”.

Un alt tip de mesaje  promovate ale Tiraspolului la adresa Chișinăului sunt cele legate de contextul momentului. De fapt, aceste narative au un caracter constant (tradițional), dar cu evoluții contextuale. Unul dintre aceste narative este cel diplomatic. Esența acestui narativ este de a promova ideea că Chișinăul nu este un partener serios de dialog. Prin narativul economic Chișinăul este prezentat că blochează activitatea economică a regiunii transnistreană. Mesajul de bază a acestui narativ propagandistic al Tiraspolului este că „Republica Moldova dorește să stranguleze economic regiunea transnistreană”. Narativul social-umanitar, prin diferite subiecte, este stabil prezent în politica informațională a Tiraspolului la adresa Chișinăului. Propaganda de la Tiraspol acuză cu regularitate Chișinăul de anume probleme sociale existente în stânga Nistrului din cauza statutului nerecunoscut internațional al regiunii. Narativul militar a redevenit actual în contextul evenimentelor războiului din Ucraina, insistându-se pe mesajul că armata moldovenească trece la standardele NATO cu ajutorul României. În diferite perioada, propaganda de la Tiraspol insistă asupra faptului că Republica Moldova se militarizează pentru a ataca regiunea transnistreană. Un narativ căruia i s-a acordat multă atenție în ultimele luni este cel național-regional. În ultimele câteva luni, sursele propagandistice de la Tiraspolului acordă timp sporit relației dintre Chișinău și Comrat și situației din UTA Găgăuzia. În relația sa cu autonomia găgăuză, guvernarea de la Chișinău este relatată strict în culori negative.

Narativul energetic este cel mai recent subiect de acuzare adus de către Tiraspol la adresa Chișinăului. Așa-numitele autorități din stânga Nistrului acuză Chișinăul că încălcă în mod intenționat acordul în vigoare dintre Moldovagaz și Gazprom cu scopul ca să pună în pericol industria și bunăstarea economică a regiunii transnistrene.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
-5,76
Cer fragmentat
Umiditate:93 %
Vint:0 m/s
Wed
1
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Sun
2
Arhivă Radio Chișinău