ANALIZĂ | Marele război COVID chino-rus. Cum încearcă Rusia și China să-și impună vaccinurile pe piețele din afara UE

  • 03 Februarie 2021 10:57
ANALIZĂ | Marele război COVID chino-rus. Cum încearcă Rusia și China să-și impună vaccinurile pe piețele din afara UE

În țările europene non-UE, cele asiatice, africane sau din America Latină, vaccinarea populației nu reprezintă doar o politică de sănătate publică ci și pretextul geopolitic al noului război comercial dintre Rusia și China. Cele două state încearcă să-și impună propriile vaccinuri anti-COVID în țările care nu-și permit vaccinurile dezvoltate de firmele occidentale fie pentru că nu au suficienți bani să le plătească direct, fie pentru că, pur și simplu, nu fac parte din UE, informează Politico, potrivit DIGI24.ro.

Potrivit sursei citate, în ciuda faptului că nu primise nici măcar o doză de vaccin  la o lună de la începerea campaniilor de imunizare din țările europene, Ucraina a interzis prin lege vaccinurile anti-COVID produse de Rusia.

În golul lăsat de Rusia, și-a făcut loc China: Ucraina se așteaptă să primească între 1,9 milioane și 5 milioane de doze din vaccinul chinezesc CoronaVac.

De asemenea, guvernul ucrainean a anunțat că se așteaptă să primească în februarie între 100.000 și 200.000 de doze cu vaccin Pfizer-BioNTech, prin intermediul programului COVAX creat de ONU pentru asigurarea unui acces echitabil la vaccinul împotriva coronavirusului.

Prin intermediul COVAX, Ucraina, o țară cu o populație de peste 41 milioane de locuitori, speră să primească un total de 8 milioane de doze.

În schimb, dacă Rusia poate să vândă Sputnik-ul fără emoții în altă țară, această țară este Belarusul, un stat în care oamenii protestează deja de 5 luni împotriva liderului său autoritar, Aleksandr Lukașenko, pentru care Moscova a rămas, în acest moment, singurul său aliat.

În paralel, Sputnik V a devenit noua armă ideologică a Kremlinului în ceea ce pare a fi un nou „Război rece” desfășurat pe frontul european al vaccinurilor. Moscova își promovează tot mai agresiv produsul, concomitent cu desfășurarea unei dure campanii de dezinformare împotriva vaccinurilor dezvoltate de Pfizer/BioNTech, Moderna sau AstraZeneca, deja aprobate pe piața UE.

Argentina merge all-in cu Sputnik V în lupta contra COVID

Săptămâna trecută, Belarusul a demarat campania națională de vaccinare prin distribuirea primelor 20.000 de doze de Sputnik V, parte a unui prim lot de 170.000 de doze, la o populație de peste 9,4 milioane de persoane.

Altă țintă, mai mare și mai importantă pentru Moscova, o reprezintă America de Sud: Argentina a achiziționat deja câteva sute de mii de doze de Sputnik și este una dintre puținele țări din lume care a decis să se bazeze exclusiv pe produsul rusesc.

De asemenea, Brazilia, țara cu cel mai grav bilanț din regiune (7,4 milioane de cazuri și peste 190.000 de morți de la începutul pandemiei), va începe vaccinarea abia la mijlocul lunii februarie, deși numărul cazurilor a crescut în ultima perioadă. Conform agenției TASS, 150 de milioane de doze de Sputnik V vor ajunge în Brazilia până la finalul anului.

În același timp, Brazilia a aprobat vaccinul anti-COVID de la SinoVac, produs în China, dar și pe cel de la AstraZeneca.

Asia de Sud-Est și Africa de Nord merg deja pe mâna chinezilor

CoronaVac, principalul vaccin chinezesc produs de SinoVac, s-a impus pe piața sud-asiatică: 25 de milioane de doze au fost aprobate pentru Filipine.

Spre deosebire de ruși, chinezii au mai dezvoltat un alt vaccin - Sinopharm, care va fi distribuit în Africa de Nord, în Egipt sau Maroc

Ambele vaccinuri chinezești - SinoVac și Sinopharm - vor fi folosite în primele faze ale campaniei de vaccinare în Indonezia. În 2021, companiile chinezești vor furniza 18 milioane de vaccinuri în această țară, inclusiv 15 milioane care vor fi produse de compania farmaceutică de stat a Indoneziei, Bio Farma.

De asemenea, inclusiv Azerbaidjanul a preferat vaccinul chinezesc: fosta republică sovietică a comandat deja 4 milioane de doze de SinoVac cu ocazia demarării campaniei de vaccinare a populației împotriva COVID. Alte 2 milioane de doze ar urma să sosească în această țară de circa 10 milioane de locuitor prin intermediul programului COVAX.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău