ANALIZĂ | Închiderea piețelor în care sunt comercizalizate fructe și legume, ca măsură în combaterea răspândirii COVID-19, impune o responsabilitate maximă din parteaa magazinelor.

  • 19 Martie 2020 12:20
ANALIZĂ | Închiderea piețelor în care sunt comercizalizate fructe și legume, ca măsură în combaterea răspândirii COVID-19, impune o responsabilitate maximă din parteaa magazinelor.

Închiderea piețelor în care sunt comercizalizate fructe și legume, ca măsură în combaterea răspândirii COVID-19, impune o responsabilitate maximă din partea magazinelor.

Într-o analiză publicată pe platforma EastFruit, care prezintă informații despre piața fructelor și legumelor la est de UE, se menționează că problema principală a supermarketurilor din Moldova nu sunt atât prețurile mai mari comparativ cu piața, cât calitatea relativ joasă a producției, transmite IPN.

Cu cât este mai vârstnic cumpărătorul, cu atât mai des face cumpărături la piață, arată un sondaj de opinie cu care operează autorii materialului. Aproximativ 86% dintre cumpărătorii cu vârsta de peste 56 de ani cumpără fructe și legume proaspete numai din spații deschise, unde fac vânzări cu amănuntul.  

În contextul restricționării comerțului în piețe, cumpărătorii, indiferent de vârstă, se reorientează către magazine. În aceste condiții, nu este exclus ca rețelele de magazine să majoreze prețurile pentru fructe și legume. În opinia autorilor, în situația creată, autoritățile trebuie să intensifice controlul calității produselor, dar și a prețurilor.

Începând cu 16 martie, autoritățile au sistat activitatea tuturor punctelor de comerț din țară, cu excepția farmaciilor, a magazinelor alimentare și a benzinăriilor. De asemenea, au fost închise toate piețele, indiferent de tipul de mărfuri pe care le comercializează. Pentru mai multe tipuri de comerț restricția va fi ridicată din 23 martie. Este vorba despre unități comerciale separate, care vând produse de igienă, furaje, semințe, precum și piese pentru unitățile de transport.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:83 %
Vint:6,17 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău