ANALIZĂ | Impactul diasporei asupra rezultatului votului din 11 iulie. Expert: Alegătorii de peste hotare vor decide cum va arăta majoritatea (infografic)

  • 20 Mai 2021 10:15
ANALIZĂ | Impactul diasporei asupra rezultatului votului din 11 iulie. Expert: Alegătorii de peste hotare vor decide cum va arăta majoritatea (infografic)

Cei plecați peste hotare, în ultimii ani joacă un rol tot mai decisiv în procesele politice din Republica Moldova. La ultimul scrutin prezidențial în turul II s-au prezentat aproape 256 mii alegători aflați peste hotare, cea ce a reprezentat peste 15,5% din voturile exprimate, un record absolut pentru R.Moldova, scrie expertul Veaceslav Ioniță pe blogul său, într-o analiză despre impactul alegătorilor din diaspora la alegerile din 11 iulie.

Astfel, Veaceslav Ioniță menționează că numărul de alegători aflați în R.Moldova scade continuu, fiind cu 63 de mii mai puțin decât la scrutinul parlamentar din 2019. „Din cei 3.156 mii alegători, în țară pe malul drept al Nistrului sunt 2.038 mii alegători sau cu 200 mii mai puțin decât acum 7 ani, peste hotarele țării sunt 839 mii, iar în stânga Nistrului avem în jur de 279 mii cetățeni ai Republicii Moldova cu drept de vot”, precizează expertul. 

„În opinia mea, cei aflați în țară vor avea o prezență la vot în jur de 67%. În trecut alegătorii din Moldova au avut la alegerile parlamentare o prezență mai bună decât la cele prezidențiale. În anii 2010 și 2014 am avut o prezență atipică de ridicată, care personal nu o pot explica. Însă în restul anilor prezența a oscilat între 62-66%. În opinia mea, anul acesta avem un climat politic mai ridicat, cea ce va duce și la creșterea ratei de participare puțin peste media obișnuită și o estimez la 67%, dar nu exclud și o prezență de 70%”, se mai arată în analiză. 

De asemenea, expertul susține că alegătorii din diaspora au fost mult mai activi la alegerile prezidențiale față de decât la cele parlamentare. „Urmărim că mobilizarea lor are o tendință de creștere, iar la scrutinul parlamentar anticipat din 2010 mobilizarea lor a fost mult mai ridicată decât la scrutinele ordinare. În opinia mea la acest scrutin ei vor veni în proporție de 20%, cea ce va fi un record absolut pentru scrutine parlamentare, dar mai puțin decât la prezidențiale”, consideră Veaceslav Ioniță.

„Alegătorii din Stânga Nistrului vor veni în proporție de 30-35 mii persoane.

Alegătorii din Stânga Nistrului pot fi împărțiți convențional în 2 categorii ne-egale: 1) profesorii, elevii, părinții de la școlile române din Transnistria și vorbitorii de română, care participă activ la procesele politice din Moldova, 2) alegătorii care sunt mobilizați prin diferite forme de anumite partide din Moldova.

În opinia mea 3-4 mii de alegători din Stânga Nistrului sunt cei care vin singuri la vot, datorită atașamentului lor față de RMoldova, iar restul sunt încurajați suplimentar să vină la vot.

În urma analizei comportamentului alegătorilor din ultimii ani, putem estima că la alegerile din 11 iulie 2021 la urnele de vot se vor prezenta 1.590 mii alegători, dintre care: 1.385 mii cei aflați în țară, 170 mii din cei aflați peste hotare și 35 mii din Transnistria”, se precizează în analiză. 

„Astfel din cei 101 deputați aleși în parlament, 88 mandate vor fi decise de alegătorii din R.Moldova, 11 mandate de cei aflați peste hotare și 2 de către alegătorii din Transnistria. La scrutinul din 2019 alegătorii de peste hotare au decis soarta la 5 mandate de parlamentari”, potrivit expertului. 

„Atunci când simulăm cum va arăta viitorul parlament, trebuie să ținem cont că sondajele de opinii se referă la opinia doar asupra 88 mandate de deputat. Alegătorii din diaspora au un comportament de vot distinct față de cei din țară, la fel și alegătorii din Transnistria”, se arată în analiză.

Cunoscând datele mai multor sondaje, precum și preferințele de vot a celor de peste hotare, Veaceslav Ioniță afirmă că putem presupune că în 2021 pentru prima dată în istoria alegerilor din R. Moldova, alegătorii aflați peste hotare vor decide cum va arăta majoritatea parlamentară. 

Sursa: ionita.md

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău