Analiză Financial Times | Ce ar însemna victoria lui Joe Biden pentru SUA și aliații săi

  • 06 Noiembrie 2020 09:55
Analiză Financial Times | Ce ar însemna victoria lui Joe Biden pentru SUA și aliații săi

O victorie a lui Joseph Biden, candidatul Partidului Democrat, în alegerile prezidențiale din SUA ar evita eventualul dezastru al celui de-al doilea mandat al președintelui Donald Trump, dar prietenii Statelor Unite ar trebui să fie prudenți în privința așteptărilor din partea noului lider de la Casa Albă, se arată într-o analiză Financial Times citată de Mediafax și Digi24.

„Decența a dat la o parte demagogia. Mai sunt voturi de numărat și litigii de judecat, astfel că există limite. Dar parcursul de după scrutin arată că Joseph Biden este pe primul loc. Dacă se va confirma, înlăturarea de la putere a lui Donald Trump va fi un eveniment foarte important. Statele Unite vor avea din nou un președinte care apreciază legile și libertățile națiunii”, comentează editorialistul Philip Stephens într-un articol publicat în cotidianul Financial Times sub titlul „Promisiunea și limitele lui Joe Biden / O victorie a politicianului democrat ar evita dezastrul celui de-al doilea mandat al lui Trump”.

„Este ușor să limităm prin calificative o președinție a lui Biden. Polarizarea politică a lipsit Statele Unite de centrul politic. Izolaționismul nativ al mandatului lui Donald Trump este improbabil să dispară în contextul enormelor provocări economice și al profundelor clivaje sociale și culturale. Un Partid Republican înclinat spre populism ar putea menține această abordare în Senat. Uneori, ceea ce contează este ce nu se întâmplă. O înfrângere a lui Donald Trump ar fi elocventă pentru dezastrul evitat și pentru politicile promise de Joe Biden. Un al doilea mandat al lui Trump ar fi un mandat de ratificare a corupției, a minciunilor și a unilateralismului beligerant specifice primului mandat - o lovitură dezastruoasă dată clubului democrațiilor liberale denumite Occident. Donald Trump a legitimat dictatorii și autocrații. Admirație puerilă pentru președintele rus, Vladimir Putin, a evidențiat sfidarea ordinii mondiale bazată pe principiile statului de drept. Foarte puțin din această arhitectură internațională ar supraviețui încă patru ani”, subliniază editorialistul.

Însă „prietenii Americii ar trebui să fie prudenți în așteptările pe care le au din partea mandatului lui Biden. Alegătorii americani nu s-au înghesuit la urne pentru a avea un președinte care să consume mai multe vieți omenești și resurse pentru ca Statele Unite să redevină jandarmul lumii. Toată lumea vrea ca Statele Unite să retragă trupele din Orientul Mijlociu. (...) Consilierii de politică externă ai lui Biden afirmă că planurile acestuia implică focalizarea pe politici interne în proporție de patru-cincimi. Este ușor să înțelegem de ce. Va moșteni o economie devastată de pandemie, un șomaj în creștere, puternice inegalități ale veniturilor și un deficit fiscal care suportă costurile reducerilor de impozite decise de Trump pentru bogați. Infrastructura SUA necesită modernizare, iar clasele de mijloc vor un președinte care să respecte promisiunea de a le apăra interesele economice”, explică editorialistul Philip Stephens.

„Însă aliații nu trebuie să fie nemulțumiți. Încrederea publică în agenda internă a noului președinte va fi premisa pentru reasumarea angajamentelor internaționale. Joe Biden înțelege valoarea alianțelor. A promis revenirea SUA în Acordul climatic Paris și în Acordul atomic cu Iranul. Nu trebuie să aștepte nimeni reconstruirea imediată a vechii ordini. Însă ceea ce este clar este revenirea SUA în rolurile de superputere selectă, coordonator și lider. Recâștigarea încrederii în democrația liberală va necesita eforturi mai vizibile din partea altor democrații ale lumii”, subliniază autorul.

„În acest context, liderii europeni trebuie să ridice miza mult mai mult decât prin majorarea contribuțiilor pentru propria apărare. Ar trebui să se întrebe ce pot face pentru a-l ajuta pe Biden să restabilească încrederea SUA în internaționalism. Un acord comercial pentru eliminarea taxelor vamale și cotelor impuse companiilor și pentru liberalizarea schimburilor în agricultură ar fi un bun început. Un acord transatlantic de cooperare în fixarea standardelor pentru tehnologiile avansate ar fi un al pas bun. Președinția SUA condusă de Biden ar urma să schimbe traiectoria politicilor americane. Ar promite șansa de remediere a bazelor Occidentului. Dar responsabilitatea de a transpune oportunitățile în realitate merge dincolo de frontierele SUA”, concluzionează editorialistul FT.

 Sursa: Digi24

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:3,09 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău