Analiză. Exportul de servicii va atinge în acest an 2,2 miliarde de dolari, cu 570 de milioane de dolari mai mult față de anul trecut

  • 02 Decembrie 2022 12:04
Analiză. Exportul de servicii va atinge în acest an 2,2 miliarde de dolari, cu 570 de milioane de dolari mai mult față de anul trecut

Pentru prima dată în istoria economiei Republicii Moldova, exportul de servicii va atinge în acest an 2,2 miliarde de dolari. Cu 570 de milioane de dolari mai mult față de anul trecut. Veaceslav Ioniță, expert în politici economice la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, a spus în cadrul ediției de vineri, 2 decembrie, a emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, că factorii care au contribuit la creștere sunt inflația mondială, creșterea prețurilor în toată lumea; războiul din Ucraina, în special în domeniul transportului; recuperarea după criza pandemică din 2020; și creșterile pe domeniile cheie, în special IT.

Potrivit expertului, Republica Moldova are două tipuri de exporturi: de bunuri materiale și de servicii. Dacă în cazul primei categorii, volumul importurilor depășesc cu mult exporturile, în cazul celei de a doua, Republica Moldova înregistrează o balanță comercială pozitivă din 2011. Iar cel mai mare aport în acest sens îl au în primul rând serviciile IT.  „În acest an, în Republica Moldova, noi estimăm că exportul de servicii va fi de 2,2 miliarde de dolari. Importul îl estimăm la 1,45 de milioane de dolari. Balanța comercială va fi de circa 750 de milioane de dolari. Noi vom exporta cu 750 de milioane de dolari mai mult decât importăm”, a specificat  expertul.

Economistul a mai menționat că această creștere considerabilă a exporturilor de servicii din acest an se datorează inclusiv serviciilor de transport, o ramură care se dezvoltă natural, în afara unei strategii guvernamentale. Astfel, în 2022, volumul serviciilor de transport se estimează să depășească 480 de milioane de dolari, față de 326 de milioane de dolari în 2021, un record absolut pentru Republica Moldova. „De menționat însă că 120-130 de milioane de dolari sunt proveniți din servicii de transport de mărfuri din Ucraina sau înspre Ucraina”, a specificat economistul.

Analistul economic mai afirmă că dacă să fie exclus războiul din Ucraina, partea de mărfuri a fost recuperată, recuperare care în cea mai mare parte este legată nu de volumele mari de mărfuri, dar de prețurile la servicii. „S-a recuperat ca volum de mărfuri și prețurile au crescut, ceea ce a dat o creștere nominală, însă în realitate încă este mult de recuperat”, a precizat analistul economic.   

Mai exact, precizează expertul, Republica Moldova are de recuperat din contul exportului de servicii de pasageri, inclusiv în cazul transportului aerian, care după pandemie s-a diminuat de patru ori.

Veaceslav Ioniță consideră că sectorul serviciilor încă nu este privit de către autorități ca un capitol separat și prioritar al exporturilor Republicii Moldova. „Eu consider că noi avem în prezent cel puțin câteva domenii importante. Primul este transportul, al doilea este IT-ul și mai sunt câteva – educația, medicina și turismul, care la noi din nefericire este pur și simplu la coada tuturor clasamentelor”, a menționat Veaceslav Ioniță.

Referitor la exportul de servicii IT, economistul a menționat că în acest an estimativ vor ajunge la 480 de milioane de dolari, cu 126,6 milioane de dolari mai mult decât anul trecut. Privind exportul de servicii educaționale, în acest an se estimează că va ajunge la 85 de milioane de dolari, cu 25,6 milioane mai mult față de 2021. Studenții străini ar genera Republicii Moldova circa 150 de milioane de dolari. Exportul de servicii de sănătate, cel mai probabil, se va apropia în acest an de 48,5 milioane de dolari, cu 11,6 mai mult față de anul trecut și cu 23,4 milioane de dolari mai mut față de 2020. Această creștere, a precizat expertul, se datorează atât creșterii prețurilor, cât și a volumului de servicii de sănătate.

„Sper că serviciile vor deveni o strategie națională prin care țara noastră în sfârșit va intra în competiția globală de prestări de servicii. Este o luptă enormă pe plan internațional și Republica Moldova trebuie să intre în această luptă și în felul acesta să ne găsim nișa noastră pe piață, unde cu certitudine suntem competitivi”, a concluzionat Veaceslav Ioniță.

Economistul a remarcat că volumul total de export al Republicii Moldova, în acest an, se estimează la o creștere spectaculoasă. Exportul total de bunuri și servicii ajungând la 6,6 miliarde de dolari, dintre care 4,4 va fi exportul de bunuri, iar 2,2 – de servicii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:47 %
Vint:3,6 m/s
Tue
4
Wed
4
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Arhivă Radio Chișinău