Analiză East-Fruit. Embargoul rusesc la fructele din Republica Moldova va fi de lungă durată

  • 19 August 2022 13:51
Analiză East-Fruit. Embargoul rusesc la fructele din Republica Moldova va fi de lungă durată

Decizia Serviciului Federal de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară al Federației Ruse (Rosselhoznadzor) de a sista temporar importul de fructe și legume din Republica Moldova este o acțiune de lungă durată, respectiv speranțele în ridicarea rapidă a embargoului sunt mici, arată o analiză East-Fruit.

Potrivit autorilor, introducerea unei interdicții la exportul de produse vegetale moldovenești nu a fost o surpriză pentru autoritățile Republicii Moldova și organizațiile de producători agricoli.

Autoritățile de la Chișinău au știut de problema calității?

"Încă în mai 2022, serviciul (special) rus de supraveghere veterinară și fitosanitară a notificat în scris Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) despre detectarea regulată dăunători de carantină în loturile de produse agricole moldovenești. Adică că problema exista, știau atât la ANSA, cât și în ministerul Agriculturii", scrie mold-street.com.

De altfel în această perioadă ANSA nu a difuzat nicio informație și nu a dat niciun comentariu referitor la informația prezentată de Rosselhonadzor și nu se știe dacă a fost luată vreo măsură, pentru a preveni un astfel de scenariu

Totuși interdicția nu se aplică în cazul livrărilor de fructe și legume din raionul Dubăsari și Transnistria. Adică, se poate de presupus că produsele agricole moldovenești pot continua să fie exportate pe piața rusă prin intermediul companiilor din Transnistria. Asta dacă ANSA nu refuză să le elibereze certificate fitosanitare etc.

Embargou de lungă durată

"Dacă nu ar fi interzicerea exportului de produse vegetale din restul Moldovei, situația ar părea relativ normală. Totuși, în lumina multor evenimente recente, potențialul export de fructe moldovenești pe piața rusă doar din Transnistria, dar conform documentelor însoțitoare ale Republicii Moldova, pare o invitație nu prea politicoasă la un dialog politic între administrațiile "de pe ambele maluri ale Nistrului", precum și cu structuri de stat rusești", susțin autorii analizei.

Potrivit lor, chiar și în afară contextului politic, „eliminarea deficiențelor” din sistemul de supraveghere a carantinei din cadrul ANSA care ar satisface partea rusă ar dura, evident, mult timp.

În opinia celor de la East-fruit, autoritățile Republicii Moldova, se pare, nu vor putea să evite dialogul politic – "dacă, desigur, mai speră să deblocheze exporturile de fructe pe piața rusă".

"Se pare că nu există o astfel de dorință. În consecință, noul embargo comercial este de lungă durată, lucru despre care aproape toți liderii asociațiilor de afaceri din Moldova nu au nicio îndoială. Timpul a trecut pentru sperieturi ușoare și pe termen scurt", concluzionează East-Fruit.

De notat că embargoul vinului impus de Rusia în martie 2006, a fost ridicat abia peste doi ani, iar embargoul din 2014 la fructe a fost ridicat parțial peste un an și ceva.

Cât despre soluțiile de alternativă, adică găsirea altor piețe de desfacere, apoi acesta e un proces de lungă durată și respectiv va fi extrem de greu pentru pomicultorii din Moldova să compenseze pierderea efectivă a pieței rusești în acest an.

96% din exportul de mere pe piața Rusiei 

Cea mai gravă este situația cu merele. Or în 2021 pe piața Rusiei au ajuns circa 96% din merele exportate din Republica Moldova, iar piața UE nu este gata deocamdată să absoarbă toată cantitatea, chiar dacă în acest an exporturile încolo au crescut semnificativ.

De exemplu în România exporturile de mere au crescut de câteva ori, dar este puțin probabil ca aceasta să fie capabilă să adsorbe mai mult de câteva zeci de mii de tone de mere moldovenești din recolta 2022, care este estimată la circa 485.000 tone.

Menționăm că ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea a declarat în cadrul unei întrevederi cu ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov, că pentru elucidarea tuturor cauzelor și circumstanțelor, Moldova este deschisă "spre a forma un grup de lucru cu implicarea experților naționali și cu cei din Federația Rusă", pentru a efectua o anchetă concludentă în acest caz.

"În scopul evitării incertitudinilor și în vederea consolidării încrederii în sistemul de securitate alimentară al Republicii Moldova, propunem să efectuăm vizite la depozite, să colectăm date, să identificăm riscurile existente și să le lichidăm”, a declarat Bolea. Când ar putea fi create grupurile mixte și inițiate inspecțiile deocamdată nu se știe.

Amintim că, pe 11 august, Ministerul Agriculturii a recepționat o scrisoare din partea autorităților din Rusia, unde se comunica că, începând cu 15 august 2022, va fi interzis importul produselor vegetale din 31 de raionae ale țării noastre, cu excepția raioanelor din stânga Nistrului a Republicii Moldova. Motivul acestei decizii ar fi neconformitatea stării fitosanitare a produselor vegetale autohtone și identificarea a 5 dăunători de carantină în loturile importate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
-1,76
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:2,06 m/s
Wed
5
Thu
4
Fri
4
Sat
5
Sun
5
Arhivă Radio Chișinău