ANALIZĂ | Donald Trump, în defensivă în prima sa conferință de presă solo

  • 17 Februarie 2017 10:38
ANALIZĂ | Donald Trump, în defensivă în prima sa conferință de presă solo

Într-o zi în care a admis o înfrângere în instanță privind una dintre principalele sale politici, privind migranții, în care a fost nevoit să își schimbe alegerea pentru secretarul Muncii și în care s-a confruntat cu întrebări în legătură cu demisia consilierului său pentru Securitate națională, Trump a ales să facă din presă punctul central al unei conferințe de presă neobișnuit de lungă și de acidă pentru un președinte, comentează Reuters.

Prima plângere a venit la trei minute de la începutul primei conferințe de presă solo a președintelui Donald Trump, când a acuzat reporterii că ignoră un sondaj care îl creditează cu o rată de aprobare de 55% - un număr care contrazice majoritatea celorlalte studii, scrie Digi24.ro.

De asemenea, el a declarat că că victoria sa în alegeri, cu 306 voturi în Colegiul Electoral, a fost “cea mai mare victorie electorală de la Ronald Reagan încoace”, potrivit Daily Mirror.

În realitate, toți președinții de la Ronald Reagan încoace, cu excepția lui George W. Bush, au câștigat la diferență mai mare.

Când i s-a atras atenția asupra acestui fals, Trump a spus mai întâi că vorbește despre republicani, după care a susținut: “Tocmai am primit această informație, eu tocmai - am primit, am avut o diferență mare”.

În cele din urmă, un jurnalist a pus capăt discuției: “Dumneavoastră sunteți președintele”.

Criticile președintelui vizând presa au trecut de la acide la personale, printr-o evaluare dură a ceea ce el percepe ca o acoperire nedreaptă a primelor sale săptămâni în funcție - o perioadă marcată de o succesiune de crize, scrie Reuters.

El a descris CNN ca un post de televiziune care transmite “știri foarte false” și l-a descris pe reporterul BBC John Sopel ca “încă o frumusețe”, spunând că postul britanic este “exact la fel ca CNN”.

Întrebat de jurnaliști despre contactele dintre echipa sa de campanie și agenți ruși de informații, el a evitat să răspundă și s-a concentrat pe ceea ce a descris drept scurgeri de informații guvernamentale “ilegale” și o acoperire mediatică “lipsită de onestitate”.

„Presa este scăpată de sub control”, a spus el. “Nivelul lipsei de onestitate este scăpat de sub control”, a adăugat Trump.

După săptămâni de dezvăluiri în ziare despre turbulențele din administrația sa, liderul de la Casa Albă i-a spus un reporter să “stea jos”, pentru că întrebarea nu a fost pe placul său.

“Mâine vor spune: «Donald Trump bate câmpii și urlă la presă»”, a declarat Trump. “Nu bat câmpii și nu urlu. Doar vă spun. Știți, sunteți oameni incorecți. Dar nu bat câmpii și nu urlu. Îmi place asta. Mă distrez făcând acest lucru”, a adăugat el.

Mesajul lui Trump din conferința de presă de 77 de minute a părut orientat către o parte dintre alegătorii săi din noiembrie, care simt că Washingtonul i-a lăsat în urmă și cărora le place imaginea președintelui de “outsider” care încearcă să schimbe sistemul.

El a încercat să pună problemele de la Casa Albă pe seama “dezastrului” pe care l-a moștenit de la predecesorul său, democratul Barack Obama, și s-a lăudat că administrația sa funcționează ca o “mașinărie bine unsă”.

Într-o discuție neobișnuită, spre sfârșitul conferinței de presă, Trump l-a întrebat pe unul dintre jurnaliștii care i-a adresat o întrebare dacă este “un reporter prietenos”.

Când un jurnalist a întrebat despre amenințările recente vizând 48 de centre evreiești din țară și despre semne ale unei intensificări a antisemitismului, Trump a părut să ia declarația personal. “Sunt cea mai puțin antisemită persoană pe care ai văzut-o vreodată”, a spus el.

El a adăugat și că este “cea mai puțin rasistă persoană”, i-a cerut jurnalistului să tacă, l-a acuzat de minciună și a respins întrebarea  pe care a catalogat-o ca “insultătoare”.

Mai mult, a sugerat că intensificarea antisemitismului este din vina persoanelor care doar pozează ca susținători ai săi, dar îi sunt, de fapt, opozanți, potrivit Daily Mirror.

DE UNDE ÎȘI IA PRESA INFORMAȚIILE?

Majoritatea sondajelor de opinie arată că Trump se confruntă cu o rată scăzută de aprobare, la mai puțin de o lună de la începutul președinției sale, amintește Reuters.

Un sondaj Reuters/Ipsos desfășurat în perioada 10-14 februarie arată că Trump are o rată de aprobare de 46%.

Deși mulți președinți au avut un început dificil, administrația lui Trump a fost deosebit de marcată de controverse, lupte cu presa și o luptă legală privind un ordin executiv care interzice temporar accesul persoanelor din șapte țări cu populație majoritar musulmană.

“Pornesc televizorul și deschid ziarul și văd povești de haos, haos. Cu toate acestea, este exact opusul”, a subliniat Trump.

Președintele a respins întrebările despre informații publicate de New York Times, potrivit cărora membrii ai echipei sale de campanie au avut contacte frecvente cu oficiali ruși de rang înalt din serviciile de informații, anul trecut.

Principala sa plângere a fost că presa a descoperit scurgeri de informații despre comunicări interceptate între Michael Flynn, fostul său consilier pentru securitate națională, și ambasadorul rus în Statele Unite, Serghei Kisilak, dar și despre discuțiile sale cu liderii Mexicului și Australiei.

“Primul lucru la care m-am gândit a fost, cum își obține presa informațiile?”, a întrebat el. De asemenea, a spus că el crede că ar fi un reporter foarte bun.

În ceea ce privește situația din țară, el a afirmat că “drogurile devin mai ieftine decât ciocolata”, fără a oferi o dovadă, relatează Daily Mirror.

Liderul de la Casa Albă a spus și că lumea riscă “un Holocaust nuclear ca nici un altul”, dacă el nu reușește să construiască o relație bună cu Rusia.

Mai mult, el a susținut că Rusia nu a făcut nicio mișcare agresivă față de SUA și a acuzat presa că vrea să distrugă posibilitatea unui parteneriat cu Putin.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
10,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:3,6 m/s
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău