ANALIZĂ | Cum ne poate schimba în bine coronavirusul dieta și stilul alimentar

  • 01 Mai 2020 10:47
ANALIZĂ | Cum ne poate schimba în bine coronavirusul dieta și stilul alimentar

Pandemia de coronavirus a reușit, în doar câteva luni, să ne schimbe radical stilul de viață. A influențat decisiv modul în care socializăm, lucrăm și chiar felul în care mâncăm: banalul ieșit la masă în oraș pare acum o amintire dintr-un trecut îndepărtat, se arată într-o analiză realizată de publicația Time.

E adevărat că, din punct de vedere al nutriției și al „mâncatului sănătos”, oamenii nu o duceau formidabil în perioada pre-pandemie. În Statele Unite, de pildă, peste 40% din populația adultă suferă de obezitate, conform Time. Afecțiunile cardiovasculare asociate obezității sunt în creștere în această țară, la fel ca și anumite forme de cancer asociate legate de supraponderabilitate.

În privința României, un raport UE publicat în luna noiembrie 2019 arăta că românii sunt printre cei mai bolnavi europeni, cu o speranță de viață cu 6 ani mai mică decât media europeană, iar alimentația proastă este una din principalele cauze ale sănătății proaste și mortalității crescute.

De asemenea, înainte de pandemie, românii nu prea dădeau prin bucătărie și obișnuiau să mănânce mult și, preferabil, prost.

Forțați de împrejurări, oamenii gătesc mai mult de acasă. Și mânâncă mai sănătos

Cercetătorii americani au avut ocazia să studieze mai bine, în această perioadă, comportamentul alimentar al oamenilor obligați la izolare în propriile locuințe.

Iar modificările comportamentale, din punct de vedere al nutriției, sunt cât se poate de clare și evidente.

„Acum, oamenii mănâncă acasă fiecare masă a zilei, ceea ce reprezintă o schimbare uriașă a comportamentului alimentar”, declară medicul cardiolog Dariush Mozaffarian, decan al Trufts Friedman School of Nutrition Science.

Forțați de împrejurări, oamenii se văd nevoiți să-și gătească acum singuri mâncarea. Concomitent, în Statele Unite, cel puțin, s-a constatat o creștere semnificativă a căutărilor pe internet pentru rețete și sfaturi de gătit.

Astfel, conform unui studiu realizat în luna aprilie, în SUA, pe un eșantion de 1.000 de persoane adulte, jumătate dintre cei chestionați au recunoscut că au gătit mai mult în propria bucătărie, comparativ cu perioada de dinainte de pandemie. De asemenea, 38% dintre cei chestionați au precizat că au comandat online mai puțină mâncare decât o făceau înainte.

O dietă sănătoasă poate fi calea către o viață mai lungă și mai sănătoasă, iar o schimbare radicală a nutriției, determinată de numărul mai mare de mâncăruri gătite acasă ar putea duce la o scădere a bolilor cronice asociate alimentației nesănătoase, afirmă specialiștii în nutriție.

„Mâncarea de la restaurant nu este la fel de sănătoasă”, precizează Mozaffarian. „Un meniu tipic, oferit de marile lanțuri de restaurante e bogat în sodiu, calorii, grăsimi și zahăr. Preparatul mâncării acasă îți asigură un control mai bun al ingredientelor care ajung în mâncare”, consideră nutriționistul.

Vestea bună e că mâncăm mai sănătos. Dar izolarea la domiciliu înseamnă și alte vești proaste, din punct de vedere al sănătății

Pe de altă parte, medicii avertizează că, pe termen lung, efectele benefice ale mâncatului sănătos vor fi insignifiante comparativ cu marile probleme de sănătate care ar putea apărea, la nivel național, după ce această criză va fi depășită.

Și asta deoarece statul în casă poate duce la alte probleme de sănătate, cauzate de sedentarism ori lipsa activității fizice, izolare socială (asociată cu depresia, atacuri de panică, crize de inimă sau accidente vasculare). În plus, șomajul și lipsa veniturilor înseamnă acces limitat la servicii medicale și dificultăți în achiziționarea de medicamente pentru bolnavii cronici.

Sunt prea multe variabile în această ecuație și încă nu știm încă cum și dacă această pandemia ne va afecta decisiv stilul alimentar și, mai ales, dacă aceste schimbări vor fi permanente. 

Un lucru e, însă, sigur. „Epidemia ne afectează dieta, iar dieta influențează cine trăiește și cine moare”, declară medicul Walter Willett, profesor de epidemiologie și nutriție la Harvard T.H. Chan School of Public Health din SUA, care cercetează modul în care starea de sănătate a bolnavilor de Covid-19 e influențată de stilul alimentar. Este deja un lucru cunoscut faptul că obezitatea, hipertensiunea sau diabetul reprezintă factori majori de risc în cazul persoanelor infectate cu noul coronavirus.

„Dacă am avea o populație cu un metabolism sănătos, riscul ca persoaneloe bolnave de Covid-19 să necesite tratament de specialitate în spital ar fi mult mai scăzut”, consideră medicul cardiolog Dariush Mozaffarian.

Sursa:Digi24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:0,51 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău