ANALIZĂ | Cine este adevăratul câștigător al războiului din Afganistan

  • 29 August 2021 11:29
ANALIZĂ | Cine este adevăratul câștigător al războiului din Afganistan

Pakistanul a fost aparent partenerul SUA în războiul împotriva grupării teroriste Al Qaeda și împotriva talibanilor. Armata pakistaneză a câștigat zeci de miliarde de dolari de pe urma ajutoarelor americane din ultimele două decenii, chiar dacă Washingtonul a recunoscut ulterior că o mare parte din acești bani au dispărut în direcții care nu au fost contabilizate.

Într-o analiză privind „adevăratul câștigător al războiului afgan”, cotidianul american The New York Times subliniază că Pakistanul a fost principalul susținător al talibanilor afgani, primind în același timp spirjin din partea Casei Albe. Odată cu retragerea americanilor din Afganistan și cucerirea capitalei Kabul de către militanții talibani, alte mari puteri, precum China, au început să se gândească la cum să își extindă prezența în noul Emirat Islamic al Afganistanului, transmite DIGI24.ro.

La doar câteva zile după ce talibanii au preluat controlul capitalei afgane Kabul, steagul alb al Emiratului Islamic al Afganistanului flutura deja deasupra unei moschei centrale din Islamabad, capitala Pakistanului. Acest lucru a reprezentat un gest pe față, menit să-i înfrunte pe americani, dar și un semn al adevăraților învingători în războiul afgan din ultimii 20 de ani.

Pakistanul a fost aparent partenerul SUA în războiul împotriva grupării teroriste Al Qaeda și al talibanilor, însă relația dintre cele două țări a fost construită pe duplicitate și interese opuse încă de la început, după atacul terorist din 11 septembrie 2001 asupra turnurilor gemene de la World Trade Center din Manhattan.

De altfel, talibanii afgani cu care s-au luptat americanii au fost, în mare parte, o creație a serviciului de informații pakistanez, ISI, care, pe parcursul războiului din ultimele două decenii, a alimentat și a protejat activele talibanilor din interiorul Pakistanului.

În ultimele trei luni, în timp ce talibanii străbăteau aproape întregul teritoriu al Afganistanului și cucereau oraș după oraș și provincie după provincie, armata pakistaneză a trimis un nou val de luptători proveniți din sanctuarele Pakistanului peste graniță. Această mișcare a reprezentat lovitura finală care a îngenuncheat forțele de securitate afgane, instruite de americani.

„Pakistanezii și ISI cred că au câștigat în Afganistan”, a declarat Robert L. Grenier, fost director al stației CIA din Pakistan. Însă, a avertizat acesta, pakistanezii ar trebui să aibă grijă în legătură cu ceea ce își doresc, pentru că „dacă talibanii afgani vor deveni lideri ai unui stat paria, Pakistanul va fi legat de acest stat”.

Reputația deja șubredă a Pakistanului în Occident urmează probabil să se prăbușească acum, în timp ce talibanii preiau controlul absolut al Afganistanului. Apelurile privind sancționarea Pakistanului au circulat deja pe rețelele sociale. În absența finanțării externe, Pakistanul se va confrunta cu dependența de comerțul cu droguri, care este încurajat de noii conducători de la Kabul. Astfel, un stat condus de talibani la granița Pakistanului va infleunța și va spori fără îndoială puterea talibanilor și a altor militanți islamiști chiar din Pakistan.

Nu în ultimul rând, relațiile cu Statele Unite al Americii, aflate deja pe o pantă descendentă, se vor deteriora și mai mult. Dincolo de menținerea stabilității arsenalului nuclear al Pakistanului, americanii au în prezent mai puține stimulente pentru a se ocupa de Pakistan.

Duplicitatea pakistaneză și interesul de război

Pakistanul, împreună cu Rusia și China, încearcă deja să ocupe spațiul pe care americanii l-au eliberat în Afganistan. Ambasadele celor trei națiuni au rămas deschise de când talibanii au cucerit Kabulul.

Khalil Haqqani, un lider taliban care era obișnuia să viziteze destul de des sediul militar al Pakistanului din orașul Rawalpindi, este unul dintre noii conducători ai Afganistanului.

Citiți continuarea materialului pe DIGI24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău