Analiză: Cât de punctuale sunt companiile aeriene de pe aeroportul internațional Chișinău

  • 02 August 2023 18:41
Analiză: Cât de punctuale sunt companiile aeriene de pe aeroportul internațional Chișinău

Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) a monitorizat performanța companiilor aeriene și a aeroportului internațional Chișinău. Cele mai punctuale companii în luna iulie de pe aeroportul Chișinău au fost: LOT, Air Montenegro și Tailwind, iar cele mai puțin punctuale companii aeriene au fost declarate Pegasus, HiSky și Fly One.

Potrivit raportului elaborat de IPRE, în luna iulie au fost operate aproximativ 900 de zboruri tur-retur.

Destinațiile cele mai frecvente au fost: Antalya (25%), Istanbul (12%), București (8%), Varșovia (7%), Dublin (5%), Erevan, Viena și Tel-Aviv (câte 4%).

Cele mai multe zboruri au fost operate de către compania Fly One, care la moment operează peste 40% dintre toate zborurile de pe aeroportul internațional Chișinău. Din numărul total de zboruri, 42% au aterizat la timp și 39% au decolat la timp.

Cele mai punctuale companii în luna iulie de pe aeroportul Chișinău au fost: LOT, Air Montenegro și Tailwind (companie charter).

Cele mai puțin punctuale companii aeriene au fost: Pegasus, HiSky și Fly One.

Pe parcursul lunii iulie, Fly One a fost singura companie care a avut zboruri anulate. În raport se menționează și unele diferențe semnificative înregistrate între punctualitatea la aterizare și decolare la majoritatea companiilor care operează la Chișinău, ceea ce, potrivit analizei, semnalează anumite deficiențe operaționale în activitatea aeroportului care afectează negativ și performanța companiilor avia. 

Analiză: Cât de punctuale sunt companiile aeriene de pe aeroportul internațional Chișinău

Conform autorului analizei, monitorizarea și publicarea datelor privind punctualitatea companiilor aeriene și aeroporturilor este o practică utilizată în mod sistematic la nivel global. Cu toate acestea, datele prezentate cuprind doar cele mai mari companii și aeroporturi, și nu întotdeauna includ date detaliate din Moldova. Datele din analiză curentă oferă informație adițională consumatorilor despre performanța companiilor aeriene pe aeroportul internațional Chișinău.

Performanța companiilor ce operează în Moldova, cât și a aeroportului local rămân în urmă față de rezultatele înregistrate de aeroporturile din UE, unde în săptămâna 10-16 iulie, 62.8% dintre zboruri au aterizat la timp și 55% dintre zboruri au decolat la timp.

Prin urmare, este nevoie ca părțile implicate să depună mai multe eforturi pentru a îmbunătăți calitatea serviciilor prestate pentru cetățeni.

Potrivit raportului punctualității globale pentru luna iunie 2023, LOT a fost cea mai punctuală companie de pe continentul european (82.7%) fiind urmată de Norwegian Air Shuttle (82%), Iberia (80.9%), Finnair (80.7%) și Austrian Airlines (78.1%).

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:23 %
Vint:5,14 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău