ANALIZĂ. Când și cum se va termina pandemia?

  • 05 Aprilie 2020 09:21
ANALIZĂ. Când și cum se va termina pandemia?

Numărul cazurilor confirmate de COVID-19 a depășit un milion, iar o mare parte din populația globului este supusă unor restricții stricte pentru a încetini pandemia. Toată lumea se întreabă, însă, când se vor termina toate acestea?

Răspunsul depinde în mare parte de incertitudinile referitoare la noul coronavirus care cauzează boala, inclusiv dacă o persoană infectată odată și vindecată, se poate îmbolnăvi din nou sau cât timp va trece până va apărea un vaccin, scrie Bloomberg, preluat de Digi24

  1. Cum se termină pandemia de COVID-19?

 Există un consens potrivit căruia pandemia se va încheia doar odată cu instituirea așa-numitei imunități de grup. Acest lucru se întâmplă atunci când suficientă lume dintr-o comunitate este protejată de un agent patogen. Există două modalități de a obține acest rezultat.

Una dintre modalități este imunizarea. Cercetătorii ar trebui să dezvolte un vaccin care se dovedește sigur și eficient împotriva coronavirusului, iar apoi acesta trebuie administrat unui număr suficient de mare de oameni pentru a crea imunitatea de grup.

A doua modalitate este mai sumbră. Imunitatea de grup se poate produce și după ce o mare parte a unei comunității a fost infectată cu un agent patogen și își dezvoltă rezistența în acest fel.

  1. Ce se întâmplă până la crearea imunității de grup?

Multe țări au optat pentru impunerea unor restricții stricte de circulație a populației pentru a încetini răspândirea virusului.

Scopul principal pentru acest lucru este cel de a evita o explozie a numărului cazurilor de infecții, ceea ce ar duce la o supraaglomerare a sistemului medical și incapacitatea de a trata pacienții, drept urmare o creștere a ratei deceselor.

„Aplatizarea curbei”, așa cum este numită această metodă, urmărește să eșaloneze cazurile pe o perioadă mai lungă de timp și să le ofere astfel autorităților și furnizorilor de servicii medicale timp pentru a se mobiliza și a-și dezvolta capacitatea de testare, pentru a urmări contactele celor infectați și pentru a trata bolnavii, prin extinderea facilități spitalicești.

  1. Când pot fi slăbite restricțiile?

Populația ar trebui să știe că viața nu va reveni repede la normal. Ridicarea prematură a restricțiilor poate duce la un nou vârf al cazurilor.

Jenny Harries, oficial în Ministerul Sănătății din Marea Britanie, spune că măsurile de blocare a populației trebuie să dureze două, trei sau, în mod ideal, până la șase luni.

Annelies Wilder-Smith, specialist în boli infecțioase emergente la London School of Igiene and Medical Tropical, recomandă ca restricțiile să rămână până când numărul noilor cazuri zilnice scade constant timp de două săptămâni.

  1. Cum se vor ridica restricțiile?

Modul în care se va realiza ridicarea restricțiilor în comunități se va face după un plan stabilit de autoritățile centrale.

Specialiștii recomandă, însă, o etapă intermediară în care școlile și întreprinderile să se redeschidă, dar adunările ar fi în continuare limitate. În această etapă, oamenii vor fi în continuare încurajați să păstreze distanța unul de celălalt, iar cei cu risc ridicat vor fi sfătuiți să își limiteze ieșirile în public.

Dacă în această etapă începe să crească din nou numărul de cazuri, restricțiile ar fi înăsprite.

  1. De ce este atât de importantă testarea?

Disponibilitatea pe scară largă a testelor este importantă în etapa intermediară. Un plan al plan al Departamentului de sănătate american arată că ar fi nevoie de realizarea a cel 750.000 de teste pe săptămână.

Acest virus este periculos nu pentru că este extrem de letal, ci pentru că este insidios. Sunt multe persoane infectate, dare care sunt asimptomatice și care au tendința de a-și continua viața în mod normal, să meargă la muncă sau în comunitate și în acest fel să răspândească virusul involuntar.

De aceea, testarea la scară largă a populației este esențială. În acest fel, pot fi identificați cei infectați și pot fi izolați.

  1. Cât de importantă este țara în care sunt impuse restricțiile?

Regimurile autoritare precum China pot impune controale mai stricte privind mișcarea populației și pot folosi mijloace de supraveghere mai intruzive. Acest lucru le oferă instrumente puternice pentru a ține virusul sub control.

Dar în cazul țărilor democratice astfel de măsuri sunt mult mai dificil de luat.

De asemenea, țările mai sărace își pot permite mai ușor pierderile economice cauzate de restricții prelungite și adesea nu au infrastructura de sănătate pentru supraveghere extinsă.

  1. Cât va dura obținerea unui vaccin?

Zeci de companii și universități din întreaga lume lucrează la asta, dar nu există nicio garanție că vor reuși. Dezvoltarea unui vaccin este în mod normal un proces lung și complex, care include ani de testare pentru a se asigura că dozele sunt sigure și eficiente.

Unele companii producătoare de vaccinuri au promis să livreze un vaccin în 12 până la 18 luni, dar specialiștii spun că este un obiectiv extrem de ambițios.

  1. Cât durează să se realizeze imunizarea de grup?

În primul rând, specialiștii spun că imunizarea de grup apare doar dacă se dovedește că infectarea și vindecarea de COVID-19 lasă pacienții cu o imunizare de durată. Încă nu se știe dacă acesta este cazul noului coronavirus și nu se cunoaște nici ce procent al unei comunități trebuie expus la virus pentru a se realiza imunizarea întregului grup.

Specialiștii spun că procentul ar trebui să fie destul de mare. De exemplu în cazul difteriei a fost 75%, iar la rujeolă 91%. Patrick Vallance, consilierul științific principal al guvernului de la Londra a estimat cifra pentru COVID-19 la 60% în februarie.

Cât timp va dura până la atingerea pragului necesar depinde de măsurile pe care guvernele le impun ca răspuns la pandemie.

Unele cercetări susțin, însă, că numărul real de infecții este mult mai mare decât cazurile confirmate. Dacă acest lucru este adevărat, țările sunt mai aproape de imunizarea de grup decât se crede, se arată în analiza preluată de Mediafax.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:75 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău