Analiză BalkanInsight | Occidentul și-a pierdut răbdarea față de guvernul pro-rus al R. Moldova

  • 11 Februarie 2020 17:16
Analiză BalkanInsight | Occidentul și-a pierdut răbdarea față de guvernul pro-rus al R. Moldova

Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii i-au acordat noului guvern socialist de la Chișinău o perioadă de grație pentru a-și face cunoscute intențiile, însă aceasta a luat sfârșit.

Începând cu 2020, occidentul a adoptat o atitudine pragmatică față de Republica Moldova și impune reguli clare de joc. Washingtonul și Bruxelles-ul vorbesc acum cu aceeași voce, își coordonează și își completează reciproc mesajele. Principalul mesaj transmis Chișinăului se rezumă la următoarele: suntem cu ochii pe voi, implementați reforme sau nu veți primi ajutor, scrie publicația electronică BalkanInsight.

Prioritățile dialogului sunt reformarea justiției și combaterea reală a corupției. În acest mod, vestul își condiționează susținerea care va fi direcționată direct către cetățeni, nu către guverne sau politicieni.

Cele două luni de grație sunt prea puține pentru implementarea unei reforme veritabile, însă comunitatea internațională tratează cu suspiciune guvernarea de la Chișinău. Occidentul așteaptă să vadă primii pași în acest proces, ceea ce ar trebui să demonstreze intențiile reale ale socialiștilor și democraților.

Aceeași atitudine a fost confirmată de președintele român, Klaus Iohannis, că România va continua finanțarea doar acelor proiecte care sunt orientate către cetățeni. Între timp, pentru politicienii de la Chișinău, ușile rămân închise și la București și la Bruxelles.

După ce a dat jos Guvernul Sandu, Igor Dodon a rămas fără principalul partener în dialogul cu Bruxelles, iar remanierile guvernamentale din Rusia și destituirea lui Iurii Ceaika din funcția de Procuror General al Federației Ruse au deteriorat și relația cu Moscova. Astfel, politica externă echilibrată anunțată de socialiști și noul cabinet de miniștri s-a dovedit a fi total dezechilibrată, scrie analistul Victor Gotișan pentru BalkanInsight.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,06 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău