Analiză Association Press | Coronavirus: De ce Italia este a doua țară mai afectată, după China

  • 10 Martie 2020 15:13
Analiză Association Press | Coronavirus: De ce Italia este a doua țară mai afectată, după China

Italia are cel mai mare număr de cazuri de coronavirus din afara Chinei, țara în care a debutat epidemia. Agenția de știri Press Association analizează marți factorii care ar fi putut contribui la această situație.

Cât de gravă este situația din Italia?

Numărul total de cazuri de coronavirus confirmate în Italia se îndreaptă spre 10.000. Luni, au fost înregistrate alte 1.807 de cazuri, ceea ce a ridicat totalul la 9.172. Numărul deceselor a crescut la 463, iar rata de mortalitate în această țară este de 5%, peste estimările de 3-4% din alte zone.

Coronavirusul ar fi putut trece nedetectat în țară de la sfârșitul lunii ianuarie

Prima persoană testată pozitiv cu coronavirus, în nordul Italiei, nu a călătorit în China, cazul fiind confirmat la 21 februarie. Până la acel moment, bărbatul în vârstă de 38 de ani și-a infectat soția, dar și mai mulți medici, asistente și pacienți de la spitalul la care se prezentase cu simptome asemănătoare gripei, cu trei zile înainte. Specialiștii cred că virusul ar fi putut fi prezent și s-ar fi răspândit în nordul Italiei cel puțin din a doua jumătate a lunii ianuarie.

Italia are o populație vastă de oameni vârstnici

Doctor Giovanni Rezza, directorul departamentului de boli infecțioase de la National Institutes of Health, consideră că rata mare de deces din Italia este cauzată de faptul că această țară are cea mai vârstnică populație, după Japonia. Majoritatea deceselor au fost înregistrate în rândul celor în vârstă cu afecțiuni preexistente.

Din acest motiv, rata mare de deces nu este surprinzătoare, este de părere Marina Della Giusta de la departamentul de economie al Universității din Reading. ''Din puținele lucruri pe care le știm până acum despre acest virus este că are rate de mortalitate mult mai mari în cazul persoanelor în vârstă, cel puțin asta sugerează până în prezent datele din China. Italia este cea mai îmbătrânită țară din Europa, așa că probabil nu este surprinzător. Populația afectată este mult mai mare decât ar fi cea din multe alte locuri'', a adăugat ea.

Oamenii din Italia sunt foarte sociabili

În general, italienilor le place să își petreacă timpul în aer liber și au o cultură tactilă, a explicat Della Giusta. ''Spațiul fizic interpersonal din Italia este mult mai mic în comparație cu cel din Marea Britanie. Obiceiul lor este de a se pupa când se salută. Există mai mult contact fizic între oameni în zona mediteraneană, iar oamenii petrec mai mult timp în aer liber în această perioadă a anului decât în alte zone ale Europei, unde este încă puțin mai frig'', a precizat specialista.

Deplasările între regiuni nu au încetat odată cu închiderea școlilor

Della Giusta, originară din regiunea Piemont din nord-vestul Italiei, a declarat că multe persoane nu au luat în serios măsurile de autoizolare când școlile au fost închise inițial în regiunile nordice, în urmă cu câteva săptămâni. ''Când școlile s-au închis în Lombardia, mulți oameni și-au luat copiii și au plecat în vacanță la casele de vacanță, la munte și pe litoral, în celelalte regiuni. Ei au crezut că își duc copiii în siguranță păstrând distanța, dar acest tip de comportament este foarte dăunător'', a spus ea.

Vor funcționa măsurile recente, mai dure?

Unii experți consideră că măsura impunerii carantinei la nivelul întregii țări nu este doar inedită, ci și nesustenabilă. John Edmunds, profesor la Facultatea de Igienă și Medicină Tropicală din Londra, a declarat că ''va fi o epidemie lungă, iar măsurile adecvate trebuie luate la momentul potrivit pentru a avea impact maxim, pentru a contribui la asigurarea conformității și a minimiza costurile economice și sociale".

Specialistul, citat marți de Reuters, a adăugat: ''Aceste măsuri vor avea probabil un impact pe termen scurt. Dacă nu pot fi susținute pe termen lung, tot ce pot face este să întârzie epidemia un timp''. Della Giusta este însă de părere că măsurile actuale impuse în Italia sunt ''excelente'' și ''în totalitate adecvate''. Ea a spus că guvernul italian a reacționat inițial prea lent.

Paul Hunter, profesor de medicină la Universitatea East Anglia, citat marți de Reuters, a declarat că ''în timp ce am observat în Wuhan că o astfel de distanțare socială intensă poate aduce epidemia sub control, este departe de a fi clar cât trebuie să fie menținută în contextul italian''.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău