Analistul politic Ion Tăbârță: Rusia nu este deprinsă ca Republica Moldova să iasă din relația metropolă-colonie. Garanțiile primite determină autoritățile noastre să pună la respect Moscova

  • 29 Aprilie 2023 09:50
Analistul politic Ion Tăbârță: Rusia nu este deprinsă ca Republica Moldova să iasă din relația metropolă-colonie. Garanțiile primite determină autoritățile noastre să pună la respect Moscova

Relația Republicii Moldova cu Rusia este una complicată și acest lucru nu este din cauza noastră. Treptat, noi trebuie să revizuim relația cu Rusia, să schimbăm din acele abordări tradiționale. Rusia nu este deprinsă ca Republica Moldova să iasă din relația metropolă-colonie, cum a fost în cei 30 de ani de independență”, a spus analistul politic Ion Tăbârță la emisiunea Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA.

Acesta a menționat că, în prezent, pot fi numărate pe degete care are relații bune cu Federația Rusă. 

„Din Eurropa, probabil că numai Belarus  are relații bune cu Rusia, dar știm că acolo sunt grave probleme la capitolul democrație și al libertăților fundamentale”, a spus Ion Tăbârță la TVR MOLDOVA.

Potrivit analistului, insuccesele Rusiei  în războiul din Ucraina și anumiute garanții venite dinspre Occident că Republica Moldova va fi susținută, determină autoritățile de la Chișinău să pună la respect Federația Rusă.

„Ne amintim declarațiile președintelui Klaus Iohannis, conform cărora Republica Moldova va fi susținută indiferent de scenariu. Această declarație a fost coordonată cel puțin cu SUA. Declarația a permis autorităților actuale ca relația cu Rusia să fie cu demnitate și respect pentru Republica Moldova. De aceea sunt iritați oficialii de la Moscova”, a spus Ion Tăbârță.

La rândul lui, președintele Platformei DA, Dinu Plângău, a concluzionat că relația dintre Republica Moldova și Rusia sunt complicate.

„De la independență încoace, Rusia a încercat să ancoreze Republica Moldova, plasându-se ca un jucător geopolitic la nivel de regiune. Cetățenii R. Moldova au ales calea integrării europene, iar în contextul dat guvernarea nu are de ales decât să fie parte a lumii civilizate și să fie parte a statelor membre ale UE”, a spus Dinu Plângău.

Președintele Platformei DA a afirmat că Republica Moldova trebuie să se poziționeze de partea bună a baricadei, indiferent de reacțiile care vin din Rusia.

„Guvernarea de la Chișinău a prins curaj nu numai datorită mesajelor venite din exterior, ci și grație insucceselor Rusiei în Ucraina”, a spus Dinu Plângău.

Deputatul PAS Vasile Grădinaru a precizat că, o dată cu alegerea noii conduceri a statului, Republica Moldova a început să fie recunoscută în lume și scoasă din izolare.

„Rusia nu și-a dorit acest lucru, și-a dorit tot timpul să dea indicații. Acum încercă să ne rupem de acest lucru iar, din 1 iunie, Republica Moldova va fi capitala Uniunii Europene”, a spus Vasile Grădinaru.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
19,96
Cer senin
Umiditate:24 %
Vint:1,54 m/s
Sat
16
Sun
13
Mon
11
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău