Analistul politic Ion Tăbârță, despre vizita lui Antony Blinken la Chișinău: SUA vor ajuta Rep.Moldova să reziste în fața atacurilor și ingerințelor Federației Ruse și să-și consolideze securitatea energetică

  • 28 Mai 12:16
Analistul politic Ion Tăbârță, despre vizita lui Antony Blinken la Chișinău: SUA vor ajuta Rep.Moldova să reziste în fața atacurilor și ingerințelor Federației Ruse și să-și consolideze securitatea energetică

Mesajul pe care îl transmit SUA prin vizita secretarului Antony Blinken la Chișinău este unul de susținere a R. Moldova, consideră analistul politic Ion Tăbârță. SUA vor ajuta R. Moldova să reziste democratic în fața ingerințelor rusești și să-și consolideze securitatea energetică, a spus comentatorul în cadrul emisiunii „Ora de Vârf” de la Radio Chișinău.

Dialogul moldo-american are două direcții prioritare - consolidarea democratică, instituțională a R. Moldova și ajutorul energetic oferit de Statele Unite. Primul mesaj al acestei vizite a secretarului american de stat este că R. Moldova nu va fi singură în fața atacurilor dinspre Federația Rusă, a subliniat analistul Ion Tăbârță. El a amintit că Statele Unite au ajutat R. Moldova să depășească criza energetică în iarna 2022-2023 și că sprijinul american a fost enorm, transmite Radio Chișinău.  

 „Faptul că noi suntem acum în centrul atenției în acțiunile hibride ale Federației Ruse contra Rep. Moldova ne spune că vizita secretarului american Antony Blinken la Chișinău manifestă clar susținere pentru Rep. Moldova, dar este și un semnal transmis Federației Ruse. În primul rând, SUA vor ajuta Rep. Moldova să reziste democratic în fața atacurilor și ingerințelor venite din Federația Rusă. Și în al doilea rând, SUA vor ajuta Rep. Moldova să-și consolideze securitatea energetică. Ajutorul SUA a fost enorm în anul 2022-2023 pentru că anume atunci a fost momentul critic”, a spus Ion Tăbârță.

Relația moldo-americană este determinată de politica Statelor Unite în bazinul nordic al Mării Negre. Respectiv, SUA vor ține cont de provocările de securitate în această regiune, inclusiv în R. Moldova, a explicat analistul Ion Tăbârță.

 „Cu siguranță SUA vor ține cont de ceea ce se întâmplă în Ucraina și în nordul Mării Negre și care sunt provocările la adresa securității. Relația dintre SUA și România și acel parteneriat strategic este de o mare importanță pentru politica SUA în sud-estul Europei. Iar după această vizită la Chișinău, oficialul american se va duce în Cehia, la Praga, pentru a participa la o reuniune informală a miniștrilor de externe ai țărilor NATO, unde vor fi analizate prioritățile următorului Summit al Alianței Nord-Atlantice. Astfel, putem să presupunem că la aceste discuții va fi abordat și subiectul Rep. Moldova”, a declarat Ion Tăbârță.

Aceasta va fi a doua vizită a secretarului american de stat Antony Blinken la Chișinău. El a fost în R. Moldova în 2022, la scurt timp după izbucnirea războiului rus asupra țării vecine, Ucraina.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
30,52
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:2,57 m/s
Mon
26
Tue
28
Wed
24
Thu
21
Fri
23
Arhivă Radio Chișinău