Analistul Nicolae Negru: „Este nevoie de constituirea unui guvern care să țină cont de tot potențialul intelectual de care dispune Republica Moldova”

  • 12 Noiembrie 16:07
Analistul Nicolae Negru: „Este nevoie de constituirea unui guvern care să țină cont de tot potențialul intelectual de care dispune Republica Moldova”

Destructurarea rețelei de corupere a alegătorilor coordonată de la Moscova de Ilan Șor, accelerarea reformei justiției, remanierile guvernamentale și instituționale, sunt acțiuni care trebuie întreprinse de urgență pentru a evita repetarea, la parlamentarele de anul viitor, a scenariului pus în aplicare la prezidențialele și referendumul pro european, pe care Federația Rusă a încercat să le compromită, subliniază analistul Nicolae Negru. El a comentat pentru Radio Chișinău declarațiile președintei Maia Sandu după ședința Consiliul Suprem de Securitate, unde s-a discutat despre combaterea corupției politice și atacul asupra democrației în timpul alegerilor din R. Moldova. Maia Sandu a vorbit inclusiv despre un eșec total în activitatea Procuraturii Anticorupție.

Nicolae Negru: Alegerile prezidențiale și referendumul pro-european au arătat cum funcționează rețeaua de alegători care votează la comandă, plătită de Sor, intermediarul serviciilor secrete rusești.

Stoianoglo a beneficiat și el de sprijinul acestei rețele. Peste 20% din voturi, putem spune că i-au fost asigurate de rețea. Deci, putem vorbi despre un eșec al instituțiilor statului de a contracara imixtiunea Rusiei în alegerile din Republica Moldova și de a contracara coruperea alegătorilor. Dacă nu este destructurată această rețea, dacă nu se pune capăt acestor imixtiuni din partea Rusiei, atunci alegerile parlamentare vor fi compromise. Trebuie acționat de urgență pentru a opri aceste procese nefaste, negative pentru democrație.

Prin urmare, Maia Sandu a spus lucrurilor pe nume. Eu cred că este nevoie de acțiuni nu doar în procuratură, dar și la nivelul serviciilor de informații, și în celelalte instituții.  Am văzut că poliția a acționată, dar care e rezultatul acestor acțiuni, nu este clar. Prin urmare, eu cred că nu numai președinta ar trebui să fie îngrijorată, dar toată societatea, ONG-urile, mass-media și toți noi trebuie să fim îngrijorați și trebuie luate măsuri cât mai rapide.

Radio Chișinău: Credeți că toate aceste declarații și măsuri urmează a fi luate în contextul acestor remanieri anunțate atât în guvern, cât și în sectorul justiției, în alte instituții ale statului?

Nicoale Negru: Remanierile sunt necesare și din alte puncte de vedere: sociale, economice, a comunicării Guvernului cu cetățenii. S-a văzut la referendum că dezinformarea a fost mai eficientă decât informare, decât comunicarea. Pe unii  miniștri noi practic nu îi auzim, nu îi vedem. Poate ei lucrează undeva acolo.  Dar funcția de ministru este și o funcție politică. Dacă nu comunică cu cetățenii, înseamnă că nu-și îndeplinește pe deplin funcțiile și trebuie înlocuită persoana respectivă.

Radio Chișinău: Am văzut Maia Sandu a dispus adoptarea în lectură finală  a legii cu privire la crearea Curții Anticorupție, astfel încât această instanță să-și poată începe activitatea în regim de urgență. Dar în același context, vă întreb în funcții au fost păstrați foarte mulți din procurorii și judecătorii compromiși. Ce urmează?

Nicolae Negru: S-a pornit acest proces de verificare a integrității procurorilor, judecătorilor, în Consiliul Superior al Magistraturii, Consiliul Superior al Procurorilor. Acuma se completează Curtea Supremă de Justiție. La curțile de apel o să se treacă vettingul. Procesul durează. Constituția nu a fost anulată de nimeni. Prezumția de nevinovăție trebuie respectată, dar, cumva, trebuie accelerat acest proces al vettingului. A spus președinta dar vedem cu toții, unele dosare ajung în instanță sau ajung la procuratură și pe urmă nu mai au dezvoltare, nu se mai aude nimic despre ele.

Alegerile din autonomia Găgăuză, acolo a fost evident că s-au falsificat, cetățenii au votat la comandă, că li s-a plătit. Poliția parcă ceva a început dar nu am văzut o finalitate în acest proces. Dacă lucrurile vor stagna, dacă judecătorii, procurorii care îndeplinesc comenzi politice vor rămâne în funcțiile lor, degeaba vorbim noi despre integrarea europeană.

Despre deoligarhizare putem vorbi numai când vom vedea, ne vom convinge că oamenii cu bani, pe care-i cunoaște toată lumea, nu se vor mai implica, nu vor mai avea influență asupra procesului decizional, asupra proceselor democratice din Republica Moldova.

Radio Chișinău: La final, care ar fi, pe scurt, câțiva pași cei mai urgent necesari de a fi întreprinși până în alegerile parlamentare pentru a evita un scenariu periculos pentru securitatea Republicii Moldova?

Nicolae Negru: La reforma justiției ne-am referit. La fel și la contracararea acestei rețele de votanți la comandă. Lucrurile astea sunt absolut urgente. Procuratura Anticorupție, Curtea Anticorupție trebuie să funcționeze. Guvernul trebuie să comunice cu cetățenii, ca orice cetățean să înțeleagă clar ce înseamnă integrarea europeană. Pe plan social, pe plan economic, pe planul independenței energetice lucrurile au fost începute, trebuie să evolueze. Miniștrii care nu fac față, trebuie schimbați. E nevoie și de o comunicare a partidului de guvernământ cu celelalte formațiuni pro-europene. Este vorba de constituire a unui guvern care să țină cont de tot potențialul intelectual de care dispune societatea de care dispune Republica Moldova. Să nu se rezume doar la  potențialul de cadre din Partidul Acțiune și Solidaritate, să nu iasă pe urmă că Partidul Acțiune și Solidaritate nu are aliați, că toți sunt împotriva partidului, că nimeni nu vrea să facă alianță cu acest partid. Adică relațiile trebuie îmbunătățite dintre PAS și celelalte partide pro-europene.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
2,74
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:6,17 m/s
Fri
4
Sat
3
Sun
1
Mon
1
Tue
0
Arhivă Radio Chișinău