Analiștii | UE trebuie să acționeze rapid și neconvențional pentru integrarea Ucrainei și R. Moldova, pentru a nu permite revenirea influenței ruse în aceste state post-sovietice

  • 22 Noiembrie 2023 13:04
Analiștii | UE trebuie să acționeze rapid și neconvențional pentru integrarea Ucrainei și R. Moldova, pentru a nu permite revenirea influenței ruse în aceste state post-sovietice

UE trebuie să acționeze rapid și neconvențional pentru integrarea Ucrainei și R. Moldova, pentru a nu permite revenirea influenței ruse în aceste state post-sovietice, consideră analiștii politici, comentând întâlnirea de ieri, la Kiev, a președinților Maia Sandu și Volodimir Zelenski cu președintele Consiliului European, Charles Michel. În același context, e necesară o soluție și în cazul în care nu va fi rezolvată problema integrității lor teritoriale, transmite Radio Chișinău.

Analistul Ion Tăbârță apreciază vizita președintei Maia Sandu la Kiev, drept una de solidarizare cu Ucraina, care luptă nu doar pentru libertatea sa, prin rezistența sa apărând și R. Moldova în fața agresiunii ruse.  Șefa statului a subliniat, în discursul său, că R. Moldova va rămâne alături de Ucraina, inclusiv prin adăpostirea refugiaților, crearea coridoarelor pentru exporturi, instruirea echipelor de deminare.

„Vizita președintelui Maia Sandu arată această solidaritate față de poporul ucrainean. Nu întâmplător această vizită are loc când se împlinesc zece ani de la Euromaidan. Putem să spunem că din punct de vedere al începerii dosarului ucrainean și unde a ajuns el în situația actuală, anume atunci a început.  Știm foarte bine că în 2013 la sfârșit de an, Rep. Moldova alături de Ucraina și Georgia, erau în proces de negociere, de parafare a Acordului de Asociere. În Ucraina, care trebuia să semneze acest acord, fiind în plin proces de pregătire pentru semnare, președintele Victor Ianukovici a spus că nu va semna. De fapt, în spatele acestei decizii a stat Federația Rusă. Poporul ucrainean nu a fost de acord atunci cu faptul că, conducerea politică de la Kiev de la atunci, a hotărât să pună capăt visului european al societății ucrainene și au început acele acțiuni de protest, ca să urmeze evenimentele sângeroase, anexarea Crimeii, declanșarea unui conflict separatist în estul Ucrainei, totul culminând cu războiul declanșat în februarie 2022 de către Rusia, contra Ucrainei”, a declarat Tăbârță.

Analistul politic de la Kiev, Vitalii Portnikov, atenționează că UE trebuie să acționeze rapid și neconvențional pentru eurointegrarea Ucrainei și R. Moldova, pentru a nu permite revenirea influenței ruse. Întrebarea pe care trebuia să o pună președinții Ucrainei și Moldovei lui Charles Michel este dacă va putea Ucraina și Moldova să adere la UE în cazul în care problema integrității lor teritoriale nu va fi reglementată fi la momentul încheierii negocierilor de aderare la UE, a mai spus analistul.

„Dacă Uniunea Europeană nu va fi gata să acționeze într-un mod deosebit, din punct de vedere al integrării europene și euroatlantice în cazul Ucrainei și Georgiei, și integrării europene a Moldovei, toate cele trei foste republici sovietice ar putea să rămână în anticamera UE și NATO pentru multe decenii întunecate. Aceasta va însemna refacerea iminentă a influenței ruse în toate cele trei țări. Vedem deja acest lucru în Georgia, nu exclud o asemenea evoluție a situației în Moldova, unde forțele proruse încă au poziții destul de serioase în lupta pentru putere. Și în Ucraina, după război am putea urmări îngroziți renașterea discursului pro-rusesc. Anume din această cauză, UE trebuie chiar de azi să acționeze neconvențional și operativ, iar termenul este scurt, după care Europa și Occidentul ar putea pierde influența în spațiul post-sovietic”, a menționat Vitalii Portnikov.

Consiliul European va decide la summitul din 14-15 decembrie asupra deschiderii negocierilor de aderare cu Ucraina și Rep. Moldova și acordarea statutului de țară candidată Georgiei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
7,74
Ploaie ușoară
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
1
Wed
2
Thu
4
Arhivă Radio Chișinău