Analiștii politici, despre scenariile privind votarea Guvernului Gavriliță (de către PSRM): „Am impresia că anumite lucruri vin din afară, din afara R.Moldova. Loc de imprevizibil este suficient”
-
08 Februarie 2021 12:37
Opiniilor observatorilor politici referitor la guvernul propus de Natalia Gavriliță rămân împărțite. În timp ce unii opinează că această echipă a fost aleasă inclusiv pentru a asigura un proces de guvernare, alții cred că a fost mai mult o chestiune de procedură, pentru a tatona terenul în vederea declanșării alegerilor anticipate. Totuși, comentatorii spun că rămâne suficient spațiu pentru elementul de imprevizibil.
Echipa guvernamentală formată de candidatul desemnat la funcția de prim-ministru, Natalia Gaviliță, a fost creată inclusiv pentru a guverna, opinează comentatorul politic Nicolae Negru. El consideră că există încă mulți deputați care nu și-ar dori alegeri anticipate, dar ar vrea să-și ducă mandatul până la capăt, adică până în 2023.
„E posibil să fie votat acest Guvern. Deși PSRM a zis că nu va vota, dar la Dodon, la PSRM, lucrurile se schimbă în fiecare clipă: azi poate să spună una, mâine – cu totul altceva. Și am impresia că nu întotdeauna această strategie a PSRM se configurează în cadrul partidului. Am impresia că anumite lucruri vin din afară, din afara Republicii Moldova. Loc de imprevizibil este suficient”, a menționat Nicolae Negru.
De altă părere este analistul Veaceslav Berbeca. El consideră că, în general, acest guvern a fost propus pentru a asigura procedurile necesare de dizolvare a Parlamentului și de organizare a alegerilor anticipate. Analistul politic opinează că această garnitură guvernamentală nu va fi votată din prima încercare și vorbește despre posibilitatea ca unele partide din parlament să propună un alt premier.
„După ultimele declarații ale partidelor politice, cred că dna Gavriliță nu va avea sprijinul Parlamentului. Prima încercare se va solda cu un eșec. Nu este exclus ca partidele din Parlament: Partidul Socialiștilor, Partidul Șor să vină cu propria candidatură la funcția de prim-ministru. Nu putem exclude și acest scenariu: vor formaliza această coaliție despre care se tot vorbește, ca să vină cu un candidat propriu la funcția de prim-ministru și pentru a-și sprijini interesele, având propriul Guvern”, a afrmat expertul.
Ședința Parlamentului în care deputații vor decide dacă acordă sau nu vot de încredere prim-ministrului desemnat și echipei sale, ar trebui să aibă loc nu mai târziu de joi, 11 februarie, când expiră termenul de 15 zile de la desemnarea Nataliei Gavriliță.