Analiștii le reproșează politicienilor că utilizează în scopuri electorale drama piloților moldoveni eliberați din Afganistan
-
13 Februarie 2019 18:20
Analiștii și societatea civilă le reproșează politicienilor că utilizează drama celor doi piloți moldoveni, eliberați recent din prizonieratul taliban în Afganistana în scopuri electorale și denunță faptul că acest caz a devenit parte a unor jocuri politice de la Chișinău și Moscova.
Ministerul de Externe de la Chișinău și-a exprimat consternarea în legătură cu faptul că autoritățile ruse refuză să comunice informația privind locul aflării și starea de sănătate a celor doi cetățeni moldoveni, aduși la Moscova după ce s-au aflat captivi aproape patru ani în Afganistan. Chișinăul califică această atitudine drept o provocare deliberată, care prejudiciază serios relațiile bilaterale.
Potrivit Ministerului de Externe de la Chișinău, această situație riscă să devină una dramatică și „cu interferențe politice inadmisibile, prin care anumite persoane ar încerca să se folosească de aceasta în scopuri politice”. Diplomația de la Chișinău susține că va sesiza instituțiile internaționale în legătură cu acest caz.
De menționat că ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov, a fost convocat astăzi la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, unde i-a fost înmânată o notă de protest în legătură cu tergiversarea accesului delegației moldovenești la cei doi piloți moldoveni, eliberați recent din prizonieratul taliban în Afganistan. Amabasadorul rus a declarat că cetățenii moldoveni s-ar afla în custodia unui ONG, iar Guvernul Federației Ruse nu este implicat în acest proces.
Cei doi piloți moldoveni se află acum la spital, potrivit unor imagini difuzate de un post de televiziune de la Moscova. Ei au mulțumit Federației Ruse și lui Igor Dodon pentru că s-au implicat în eliberarea lor.
Acest caz a devenit, între timp, subiect electoral la Chișinău.
”Este o încercare foarte grea pentru acești doi cetățeni, care au petrecut patru ani în prizonierat. Sunt patru ani din viața unor oameni. Este foarte bine că într-un final ei au fost eliberați și pot să se întoarcă la familiile lor, păcat că acest aceste eveniment a devenit un element al campaniei electorale și în fond al jocurilor politicianiste în R. Moldova, dar după toate probabilitățile și la Moscova. Acum putem să-i felicităm pe acești doi cetățeni ai noștri, care se pare că se vor întoarce la familiile lor, și să blamăm încercările politicianiste ale unor de a folosi drama unor cetățeni pentru a avea favoruri politice”, a menționat comentatorul politic, Anatol Țăranu.
La rândul său, expertul în probleme de securitate, Rosian Vasiloi, consideră că prin astfel de acțiuni se pune la îndoială credibilitatea statului.
„Noi asistăm la teatrul absurdului și din păcate la mijloc sunt acești doi cetățeni moldoveni, care au fost ostatici. Ar trebui să învățăm că politicul nu trebuie să fie amestecat în aceste lucruri, care au degradat până atât încât se pune la îndoială credibilitatea statului și cum statul are grijă de cetățenii săi(...)De ce autoritățile până acum nu au făcut nimic și în ce măsură este implicat liderul PD? Cert este faptul că cineva nu a reușit să folosească soarta acestor doi piloți în campania electorală și iată vedem acest ping-pong între instituția prezidențială și liderii Partidului Democrat. Din punct de vedere al securității, asta ar trebui să ne îngrijoreze. Exemplul acestor doi cetățeni arată care sunt rezultatele acestei guvernări din ultimii trei ani de zile”, a subliniat Rosian Vasiloi.
În noiembrie 2015, un elicopter al unei companii aeriene private din Republica Moldova, cu 21 de persoane la bord, a fost capturat de talibani în Afganistan. Elicopterul efectua zboruri în Afganistan conform unui contract cu guvernul SUA. Aparatul de zbor a fost forțat să aterizeze într-o regiune controlată de talibani. Trei persoane, printre care un cetățean al R. Moldova, au murit, iar alte 18 au fost luate ostatice.