Analiștii despre vizita președintelui ucrainean și polonez la Chișinău

  • 20 Noiembrie 2014 10:34
Analiștii despre vizita președintelui ucrainean și polonez la Chișinău

Președintele ucrainean și cel polonez vin să transmită Republicii Moldova un mesaj de susținere în direcția continuării reformelor începute, menite să o apropie și mai mult de Uniunea Europeană.

La rândul său, Chișinăul ar trebui să transmită celor doi oaspeți un mesaj privind necesitatea cooperării mai intense în regiune pentru asigurarea securității. Sunt câteva concluzii exprimate de analiști în ajunul vizitei în Republica Moldova a președintelui ucrainean Petro Porosenko și celui polonez Bronislaw Komorowski.  

Vizita celor doi președinți în ajunul alegerilor parlamentare din Republica Moldova reprezintă, în sine, un mesaj de susținere și solidaritate a parcursului european al Republicii Moldova, este de părere directorul executiv al Asociației pentru Politică Externă, Victor Chirilă. În opinia analistului, oficialii de la Chișinău ar trebui, la rândul lor, să transmită oaspeților un mesaj despre necesitatea consolidării securității naționale a Republicii Moldova.

”Vedem că reformele, parcursul nostru European sunt periclitate acum anume pentru că securitatea noastră națională este foarte șubredă, nu suntem parte a NATO, Uniunea Europeană nu ne poate oferi garanții de securitate. Este nevoie de o asistență mutuală și de solidaritate cu state prcum Ucraina, România și Polonia. Trebuie să ne gândim ce facem împreună pentru a ne proteja de pericolele externe care vin dinspre Est”, declarat Victor Chitilă.

În opinia analistului Arcadie Barbăroșie, director Executiv al Institutului de Politici Publice, cei doi oficiali se vor adresa diasporelor poloneză și ucraineană în vederea susținerii la alegerile parlamentare a direcției europene al Republicii Moldova.

”Diaspora ucraineană este destul de mare în Republica Moldova și ar putea înclina balanța rezultatelor alegerilor. Deocamdată concetățenii noștri ucraineni (să nu fiu învinuit că fac declarații rasiste) în sondaje se manifestă anti-ucrainean, în sensul că o bună parte din ei, susțin aventura Rusiei în Crimeea, aventura Rusiei în estul Ucrainei”, potrivit lui Arcadie Barbăroșie.

Președintele ucrainean Petro Poroșenko,  și cel polonez Bronislaw Komorowski vor ateriza mâine dimineața pe aeroportul din Chișinău. Oficialii vor avea întâlniri cu omologul lor Nicolae Timofti, și alți oficiali de la Chișinău. Ei vor semna o declarație comună, vor participa la mai multe evenimente oficiale la Chișinău și la Bălți.

Aceasta este prima vizită a președintelui ucrainean Petro Porosenko în Republica Moldova. Liderul de la Varsovia a mai vizitat Republica Moldova în decembrie 2012. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
20,24
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău