ANALIȘTII, despre schimbările în politicul de la Chișinău, care au avut loc la sfârșitul săptămânii trecute

  • 09 Decembrie 2019 13:55
ANALIȘTII, despre schimbările în politicul de la Chișinău, care au avut loc la sfârșitul săptămânii trecute

Finalul de săptămână a adus schimbări în politicul de la Chișinău. Octavian Țîcu a preluat șefia PUN-ului de la Anatol Șalaru, foștii comuniști Mark Tkaciuk și Iurie Munteanu au înființat un nou partid de stânga – Acțiunea Comună Congresul Civic, iar eliberarea lui Vlad Filat lasă de gândit care va fi parcursul de mai departe al liberal-democraților, după ce fostul premier fost prezent la Consiliul Național Politic al PLDM. Relatează Radu Osipov:

Octavian Țîcu va revitaliza Partidul Unității Naționale, ținând cont că a luat un scor destul de bun la alegerile din Chișinău, consideră editorialistul Nicolae Negru. El este de părere că acest lucru nu garantează coagularea unui bloc unionist în jurul PUN-ului, însă șanse există, dacă politicienii vor veni în întâmpinarea unioniștilor de rând.

Pe partea cealaltă a eșichierului, noul Congres Civic al lui Mark Tkaciuk și Iurie Muntean care au făcut parte din aripa radicală a PCRM-ului, nu ar avea posibilități de reușită, atât timp cât Moscova mizează pe Igor Dodon și socialiști, crede Nicolae Negru.

Cât despre semnalul trimis de PLDM-ul revigorat în urma alegerilor locale, prin apropierea de Vlad Filat, analistul politic nu îl vede cu ochi buni. Potrivit lui Nicolae Negru, fostul premier a trădat speranțele celor care cred în ideea europeană și până la urmă, a fost implicat în frauda bancară.

„O schimbare de salutat, poate va reuși mai mult Țîcu să consolideze flancul unionist. Cât privește Congresul Civic, atâta timp cât Moscova îl va ține în brațe pe Dodon, șansele lor sunt mici. Cât privește apropierea lui Filat de PLDM, nu mă așteptam că în acest partid sunt atât de mulți nostalgici. El a călcat în picioare speranța europeană.”

În opinia expertului Corneliu Ciurea, faptul că Vlad Filat a participat la Consiliul Național Politic al PLDM, este un lucru firesc. El crede că fostul premier ar putea să revină pe scena politică după ce își va rezolva toate problemele cu justiția. 

În ceea ce privește șansele unioniștilor, el crede că acestea pot crește dacă Octavian Țîcu și Dorin Chirtoacă vor negocia, cu medierea altor politicieni de dreapta sau din România. Totuși, până la prezidențiale, Octavian Țâcu ar putea să-și consolideze poziția pe filiera unionistă, susține analistul politic Corneliu Ciurea:

Octavian Țîcu este un politician plasat pe filiera unionistă pentru a deveni treptat un vârf de lance a unionismului.. PLDM, în mod firesc, ar trebui să-și deschidă larg porțile în fața fostului lider, doar în cazul în care domnul Filat își va clarifica situația cu justiția.”

Corneliu Ciurea este sceptic în privința Congresului Civic, el consideră că experimentul lui Mark Tkaciuk nu va avea succes pentru că se adresează persoanelor cu studii și în același timp cu simpatii de stânga.

„Sunt sceptic față de șansele unui partid care vrea un intelectualism de stânga și care să fie simpatic pentru mase”.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău