Analiști politici | Înțelegerea politică semnată ieri de componentele alianței de guvernare și de primele persoane în stat este un document controversat și nefiresc

  • 17 Septembrie 2019 17:05
Analiști politici | Înțelegerea politică semnată ieri de componentele alianței de guvernare și de primele persoane în stat este un document controversat și nefiresc

Înțelegerea politică semnată ieri de componentele alianței de guvernare și de primele persoane în stat este un document controversat și nefiresc, care îi avantajează pe președintele Igor Dodon și Partidul Socialiștilor, consideră analiștii politici. Unii dintre aceștia cred că alianța de guvernare nu va rezista până la alegerile parlamentare ordinare, relateaza Radio Chișinău.

Fracțiunile parlamentare ale Partidului Socialiștilor, Partidului Acțiune și Solidaritate și Platformei Demnitate și Adevăr au semnat luni o înțelegere politică, după acordul temporar încheiat în momentul constituirii alianței de guvernare, la 8 iunie. Acordul, care a fost semnat și de primele persoane în stat – președintele Igor Doron, șefa Legislativului Zinaida Greceanîiși premierul Maia Sandu, este o foaie de parcurs a principalelor reforme pe care le intenționează coaliția, precum și principiile de guvernare.

Este un document controversat, semnat între actori cu viziuni diferite, a comentat pentru Radio Chișinău analistul politic Ion Tăbârță. Expertul consideră, însă, că principiile enunțate în acord nu coincid cu cele ale Partidului Socialiștilor:

Acest acord își propune să democratizeze și să construiască statul de drept. Dar PSRM și vectorul de orientare al acestui partid nu au nimic cu aceste deziderate. PSRM mai degrabă a încercat să-și întărească puterea politică decât să contribuie la construcția unui stat de drept.

De asemenea, expertul Anatol Țăranu este de părerea că înțelegerea politică este favorabilă Partidului Socialiștilor, care a evitat să preia responsabilitatea unor domenii complicate ca cel economic și social. În opinia sa, coaliția de guvernare nu va rezista până la următoarele alegeri parlamentare.

O asemenea înțelegere de colaborare este tot atât de nefirească precum această alianță de guvernare. Este foarte puțin probabil că acest acord va rezista până la alegerile parlamentare ordinare. Cel mai mult aude câștigat Dodon și PSRM, iar Blocul Acum este în pierdere.

Înțelegerea politică semnată pe 16 septembrie reprezintă prioritățile guvernării, printre care reformarea justiției, proiecte în domeniul economic, social, etc. Semnatarii își asumă să continue implementarea Acordului de asociere cu Uniunea Europeanăși consolidarea dialogului politic cu Bruxellesul, dezvoltarea relațiilor privilegiate și a parteneriatului strategic cu România, normalizarea relațiilor cu Rusia, demilitarizarea regiunii transnistrene.

Amintim că la 8 iunie cele trei formațiuni au semnat un acord temporar, formând o coaliție parlamentară pentru a evita alegerile anticipate.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău