Analiști politici de la Chișinău: „Declarațiile lui Putin privind mobilizarea parțială și susținerea referendumurilor în teritoriile parțial ocupate sunt destul de periculoase”
-
21 Septembrie 2022 13:35
Declarațiile lui Putin privind mobilizarea parțială și susținerea referendumurilor în teritoriile parțial ocupate sunt destul de periculoase și îngrijorătoare, anunțând o nouă fază a războiului din Ucraina. De această părere sunt analiștii politici de la Chișinău. În opinia acestora, declarațiile liderului de la Kremlin sunt o reacție la eșecul răsunător recent al armatei ruse în regiunea Harkov și la reușita ucrainenilor care au izbutit să elibereze mii de hectare de teritoriu de sub ocupația rusă. Acestea mai denotă că pentru a nu admite o înfrângere Vladimir Putin ar putea trece la folosirea, așa cum amenință, inclusiv arme chimice și biologice ceea ce ar extinde războiul la nivel mondial.
Declarațiile președintelui rus sunt periculoase și anunță o nouă fază a războiului în Ucraina. Vin în contextul izolării sale internaționale, mesajelor că viziunile sale imperialiste nu vor fi tolerate dar și al criticilor dure la adresa regimului de la Kremlin adresate inclusiv în cadrul Adunării Organizației Națiunilor Unite, susține ex-ministrul apărării Vitalie Marinuță. Cele 200-300 de mii de rezerviști în urma mobilizării nu ar putea aduce o eficiență mare armatei ruse, pentru că nu ar fi pregătite militar. Ceea ce ar putea face Rusia este, ca în urma referendumurilor din regiunile ocupate, să mobilizeze cetățeni ucraineni să lupte contra ucrainenilor, a mai spus Vitalie Marinuța:
”Luând în considerație faptul că Federația Rusă are intenția de a desfășura acele referendumuri de alipire a regiunilor ocupate, le va da posibilitatea practic să pună ucrainenii să lupte contra ucrainenilor. Vor fi luați sub armă, cu arcanul, așa să spunem, ucraineni care vor fi considerați deja cetățeni ai Federației Ruse.”, a spus Vitalie Marinuță.
Declarațiile lui Vladimir Putin demonstrează într-un mod indirect că lucrurile nu merg bine pentru Rusia pe frontul din Ucraina, consideră analistul politic Ion Tăbârță.
”Este o reacție la eșecul răsunător pe teren în regiunea Harkov, răsunătoarele succese ale armatei ucrainene în ultimele zece zile când a reușit să elibereze teritorii semnificative anterior ocupate greu de către armata rusă. Putin, prin această decizie nu face altceva decât să orienteze statul rus pe făgaș de război. Armata rusă are mari probleme cu efectivul, sunt multe disponibilizări în ultima perioadă”, a declarat Ion Tăbârță.
Anunțul privind mobilizare parțială a bărbaților din Federația Rusă în războiul din Ucraina este unul îngrijorător. Totuși Putin nu va admite o înfrângere în Ucraina și ar putea recurge la toate mijloacele, inclusiv armele chimice, biologice și nucleare, pentru a-și atinge scopurile cu riscul declanșării unui război mondial. Acest lucru s-ar putea întâmpla după așa-numitele referendumuri și alipirea regiunilor Donețk, Luhansk, Zaporojie și Herson la Federația Rusă, consideră expertul în securitate, Ion Leahu.
”Declarațiile lui Putin și ale lui Șoigu înseamnă disponibilitatea lor de a trece la o altă fază a războiului în care s-ar putea utiliza și arma nucleară. Utilizarea armei nucleare în Ucraina automat implică și alte state. Deci războiul dintre Rusia și Ucraina ar putea să devină mondial”, a spus Ion Leahu.
Acesta nu exclude că, în condițiile în care regiunea transnistreană a organizat deja un referendum privind alipirea la Rusia, într-o fază ulterioară, și zona separatistă din stânga Nistrului să fie declarată drept teritoriu rusesc.
Din regiunea transnistreană numărul persoanelor apte de luptă și care ar putea fi înrolate în armata rusă ar putea fi în jur de 25 de mii de persoane, potrivit lui Ion Leahu.