ANALIȘTI | PD va trebui să găsească argumente pentru partenerii externi, într-o probabilă alianță cu PSRM și Partidul ȘOR

  • 25 Februarie 2019 16:02
ANALIȘTI | PD va trebui să găsească argumente pentru partenerii externi, într-o probabilă alianță cu PSRM și Partidul ȘOR

Rezultatele preliminare ale scrutinului parlamentar de ieri prefigurează, cel mai probabil o alianță oficială, sau una similară celei din 2016 dintre PDM, PSRM și Partidul ȘOR, consideră experții de la Chișinău. În același timp unii dintre ei atrag atenția că indiferent de formula guvernării, următorul executiv va trebui să relanseze discuțiile cu Uniunea Europeană pentru reluarea asistenței financiare acordată Republici Moldova.

Rezultatele alegerilor parlamentare de ieri erau previzibile, având în vedere contextul politic, dar și comportamentul din ultimii ani al guvernării care a subminat opoziția pro-europeană, susține analistul politic Vlad Țurcanu. Referindu-se la scenariile politice post-electorale, Vlad Țurcanu a declarat pentru Radio Chișinău că vor avea loc o serie de tentative superficiale din partea Partidului Democrat de a face o coaliție de centru-dreapta cu Blocul ACUM, după care va realiza, cel mai probabil o alianță cu Partidul Șor și Partidul Socialiștilor, sau, cel puțin, deputați ai aceste formațiuni, după modelul coaliției create în 2016, când deputați din mai multe partide au fost convinși să se alinieze într-o coaliție condusă de PDM:

„Eu nu cred că se pune problema unor mandate care să-i asigure Partidului Democrat o majoritate în Parlament. Este vorba despre modul în care se va face acest lucru, cu Partidul Socialiștilor sau cu deputați din PSRM, pentru că din punctul meu de vedere, nici nu se pune problema ca Partidul Șor să nu participe în acestă coaliție. Bineînțeles, PD va trebui să găsescă argumente pentru partenerii externi pe care dorește să și-i apropie din nou, dar a mai făcut acest lucru”.

Este foarte important că viitoarea coaliție să fie creată în mod transparent și corect, iar una dintre primele acțiuni pe domeniul economic va trebui să fie reluarea negocierilor cu Uniunea Europeană pentru acordarea asistenței externe, susține analistul economic Veaceslav Ioniță. Chiar dacă Republica Moldova s-a descurcat o perioadă fără finanțarea din partea UE, economia R.Moldova simte lipsa invistițiilor europene, este de părere analistul.

„Fiindcă nu au primit finanțarea externă, au fost nevoiți să taie toate investițiile și să dea pensii și salarii. Această strategie pe care au avut-o pentru ultimii doi ani, este una de depășire a situțiilor dificile. Acum sunt obligați să restabilească relațiile cu partenerii externi, deoarece nu mai pot veșnic să nu facă investiții”, susține analistul economic Veaceslav Ioniță.

Amintim că după formarea noului Parlament, deputații vor trebui să înceapă discuțiile pentru formarea unei coaliții care să susțină formarea Executivului. Dacă acest exercițiu eșuează în mod repetat, Legislativul este dizolvat și au loc alegeri parlamentare anticipate.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
9,96
Ploaie ușoară
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău