Analiști: ”Pactul pentru Europa” a fost semnat la Chișinău într-un context național și geopolitic mult mai complicat față de condițiile în care s-a semnat ”Declarația de la Snagov” din 1995

  • 27 Mai 14:07
Analiști: ”Pactul pentru Europa” a fost semnat la Chișinău într-un context național și geopolitic mult mai complicat față de condițiile în care s-a semnat ”Declarația de la Snagov” din 1995

Analiștii politici de la Chișinău salută semnarea de către 13 formațiuni politice a ”Pactului pentru Europa”, ca angajament politic în atingerea obiectivului de integrare europeană a Rep. Moldova. Deși oarecum întârziat, acordul este o inițiativă foarte importantă de coeziune socială și solidaritate națională în contextul referendumului vital din toamnă și în contextul unor eforturi susținute ale Federației Ruse de ingerință în procesele democratice de la Chișinău, susțin comentatorii, transmite Radio Chișinău.

”Pactul pentru Europa” demonstrează că vectorul european nu este asumat doar de un singur partid și că integrarea europeană ar trebui să fie proiectul de țară al Rep. Moldova, indiferent de faptul dacă formațiunile politice se află la guvernare sau în opoziție.

În acord nu se regăsesc partide din opoziția parlamentară de la Chișinău, care în mare parte este una geopolitică și reprezintă interesele Federației Ruse și care este responsabilă de menținerea unei societăți divizate în Rep. Moldova, susține analistul Ion Tăbârță în emisiunea ”Ora de vârf” de la Radio Chișinău.

”Vreau să cred că acest pact va reprezenta un dialog constructiv între partidele pro-europene din Rep. Moldova. Acest lucru va crește calitatea actului de guvernare dar și actul de guvernare legat de procesul de negocieri. Din câte știm, în luna iunie sau iulie urmează să avem deschiderea oficială a negocierilor de aderare a Rep. Moldova la Uniunea Europeană.  Este foarte important ca aceste partide, prin toate acțiunile lor, să contribuie, care mai mult sau care mai puțin, la procesul de integrare a Rep. Moldova”, a declarat Tăbârță.

Deși puțin întârziat, acest acord a fost semnat într-un context mult mai complicat și diferit față de condițiile în care în 1995 a fost semnată, de către partidele din România, Declarația de la Snagov, de orientare a țării spre UE și NATO, consideră analistul Nicolae Negru.

”Nu exista atunci dorința Rusiei de a reface imperiul, nu exista războiul din Ucraina. Acum avem și un război hibrid împotriva Rep. Moldov, când deschis, când subversiv, Moscova acționează pentru destabilizarea Rep. Moldova. Mai avem această împărțire care nu exista în România, împărțire între pro europeni și pro-ruși. E o luptă pe viață și pe moarte, într-un fel. Mai cu seamă că forțele pro-ruse sunt din abundență finanțate de Rusia. S-a format o rețea electorală în jurul fostului partid Șor, plătită ilegal de cetățeni care s-au angajat să voteze pentru orice candidat pe care îl va propune Moscova”, a spus Negru.

De notat că ”Declarația de la Snagov” este un document semnat la 21 iunie 1995 de către liderii partidelor parlamentare din România care atesta acordul forțelor politice față de strategia națională pentru pregătirea aderării țării la Uniunea Europeană și NATO.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
-0,6
Cer acoperit de nori
Umiditate:88 %
Vint:1,54 m/s
Sat
7
Sun
8
Mon
9
Tue
5
Wed
3
Arhivă Radio Chișinău