Analiști | Marea Adunare Europeană din 21 mai, a egalat, și poate chiar a depășit Marea Adunare Națională din 1989

  • 22 Mai 2023 13:32
Analiști | Marea Adunare Europeană din 21 mai, a egalat, și poate chiar a depășit Marea Adunare Națională din 1989

Marea Adunare Națională „Moldova Europeană”, desfășurată duminică, 21 mai, în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, egalează și chiar poate depășește, Adunarea Națională din 1989, consideră comentatorul Nicoale Negru. Manifestația a fost un succes pentru că la ea a participat un număr impunător de oameni care au venit să-și manifeste sprijinul pentru parcursul pro-european al Rep. Moldova, dar și pentru felul în care autoritățile au reușit să asigure securitatea și buna desfășurare a evenimentului, este de părere și analistul IonTabârță, transmite Radio Chișinău.

Prin participarea masivă la Adunarea Națională Moldova Europeană”, a fost transmis un mesaj întregii lumi, inclusiv Kremlinului, care continuă să răspândească minciuni precum că guvernarea PAS nu ar reprezenta doleanțele cetățenilor Rep. Moldova, consideră analistul și editorialistul Nicolae Negru. El este de părere că evenimentul de duminică a egalat sau chiar a depășit acțiunile de la sfârșitul anilor 80, când zeci de mii de oameni au ieșit în centrul Chișinăului și au cerut dreptul la libertate, limbă, scris latin. Nicolae Negru.

„A fost un număr nu mai puțin decât în 1989, ceea ce vorbește într-un fel despre temperatura, să zicem așa, a sentimentelor europene, intensitatea  sentimentelor pro europene în Rep. Moldova. Dovadă e faptul că cetățeni din toate raioanele țării au răspuns apelului Maiei Sandu de a veni în centrul Chișinăului și a-și manifesta dorința de integrare europeană”, a afirmat Nicolae Negru.

Analistul face referire și la rezoluția adoptată, menționând, în special, importanța primului punct care face trimitere la modificarea Constituției pentru a stabili definitiv și ireversibil aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, precum și punctul 6 privind  interconectarea tuturor sistemelor de infrastructură la piața europeană – electrică, transport de gaze, rutier, feroviar,  comunicații – pentru a exclude orice tip de șantaj și a asigura independență Republicii Moldova.

Adunarea a fost o demonstrație de forță și a arătat faptul că majoritatea societății din Rep. Moldova este una pro-europeană, afirmă analistul Ion Tăbârță.

„Importanța evenimentului de ieri a fost, pe lângă faptul că am demonstrat comunității internaționale că noi ne dormim acest destin  proeuropean, dar a fost și o demonstrație, un manifest al societății moldovenești că ea este una pro-europeană. Faptul că Partidul Șor, și forțele oligarhico-geopolitice din Rep. Moldova din toamna anului trecut au încercat să ambaleze că de fapt ei ar reprezenta adevăratul interes al societății, și ar fi reprezentativi pentru societate, iar actuala guvernare ar fi una ruptă de realitate și nu ar reprezinta  interesele societății, vedem că este doar un truc politehnologic ambalat propagandistic. Ceea ce am avut ieri a fost clar o demonstrație că societatea moldovenească este una majoritar pro-europeană”, a declarat Ion Tăbârță.

La Adunarea Națională ”Moldova Europeană”, potrivit poliției, au participat între 75 și 80 de mii de persoane care au cerut aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,63
Nori împrăștiați
Umiditate:84 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău