ANALIȘTI: Kremlinul dorește să păstreze status-quo-ul în regiunea transnistreană

  • 05 Decembrie 2016 13:48
ANALIȘTI: Kremlinul dorește să păstreze status-quo-ul în regiunea transnistreană

Noua concepție de politică externă a Rusiei, promulgată recent de președintele rus Vladimir  Putin, nu aduce nimic nou în ceea ce privește reglementarea conflictului transnistrean.

Acest lucru demonstrează că de fapt Kremlinul dorește să păstreze status-quo-ul în regiunea transnistreană și să-și sporească influența în special cea informațională pe teritoriul Republicii Moldova, consideră analiștii politici. 

Moscova se pronunță, în continuare, pentru identificarea unui statut special al Transnistriei pe baza ”respectării suveranității, integrității teritoriale și statutului de neutralitate al Republicii Moldova”, potrivit noii concepții de politică externă a Federației Ruse.

În concepție se mai spune că Rusia ”ajută la rezolvarea totală a problemei transnistrene” în cadrul actualului format de negocieri din care fac parte Chișinăul și Tiraspolul ca părți implicate în conflict; Rusia, Ucraina și OSCE ca mediatori; Uniunea Europeană și Statele Unite ca observatori.

Aceasta nu înseamnă decât că Rusia va continua să sprijine regimul separatist de la Tiraspol, iar procesul de reglementare a conflictului va trena, consideră analistul politic Veaceslav Berbeca.

În același timp, expertul Anatol Țăranu, fost ambasador la Moscova, atrage atenția și asupra uni alte prevederi din noua concepție a politicii externe a Rusiei care poate afecta și Republica Moldova. Și anume faptul că Federația Rusă își dorește să fie ”percepută obiectiv” în lume și își va dezvolta ”propriile mijloace de influență informațională asupra opiniei publice în străinătate”.

Este clar că Rusia intenționează să-și mențină și chiar să-și sporească influența informațională și propagandistică în Republica Moldova, susține Anatol Țăranu.

Amintim însă că tot săptămâna trecută, Camera Reprezentanților din Congresul Statelor Unite a adoptat un proiect de lege ce presupune crearea unui grup interinstituțional special care să contracareze influența ascunsă a Rusiei asupra ”cetățenilor și guvernelor altor state”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,57 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău