Analiști despre scenariile politice: alegeri anticipate sau coaliție PDM-PSRM, dar s-ar putea ca Plahotniuc să aibă „un as în mânecă”

  • 15 Aprilie 15:36
Analiști despre scenariile politice: alegeri anticipate sau coaliție PDM-PSRM, dar s-ar putea ca Plahotniuc să aibă „un as în mânecă”

Ultimele evoluții pe scena politică arată că, cel mai probabil, în Parlament va fi creată o coaliție dintre Partidul Socialiștilor și Partidul Democrat sau se va ajunge la alegeri parlamentare anticipate, consideră experții. Ei susțin că probabilitatea unei alianțe dintre socialiști și Blocul ACUM este foarte mică.

Discuțiile dintre socialiști și Blocul ACUM bat pasul pe loc, fiind vizibile diferențe de viziuni, susține comentatorul politic Nicolae Negru. El consideră că socialiștii nici nu prezintă o intenție sigură de a crea o astfel de alianță, aducând ca exemplu cerințele tot mai mari de la potențialii parteneri politici, mai ales în urma vizitelor lui Igor Dodon și Zinaida Greceanîi la Moscova. În aceste condiții, cel mai probabil scenariu este organizarea alegerilor parlamentare anticipate, susține Nicolae Negru.

”Așa cum se arată lucrurile în momentul de față, ne îndreptăm spre alegeri anticipate. Nici PSRM, nici Blocul Acum nu sunt dispuse și neagă categoric că vor face alianță cu PDM, prin urmare, totul depinde de PSRM și ACUM”, consideră Nicolae Negru.

Totodată, expertul nu exclude ca Partidul Democrat să producă, într-un anumit moment o surpriză, astfel încât rămâne în calcul și un Guvern PDM susținut de reprezentanți ai PSRM și Blocului ACUM.

„Mai rămâne să vedem ce va „scoate din mânecă” Dl Plahotniuc. S-ar putea să aibă un „as în mânecă”. Din punctul meu de vedere, PDM nu dorește o alianță cu ACUM, în pofida declarațiilor sale. S-a resemnat suspect de repede după refuzul celor de la ACUM și asta poate fi legat de faptul că Plahotniuc preferă să guverneze de unul singur. Și PSRM și ACUM ar cere prea multe cedări pe care democrații nu sunt dispuși să le facă. Rămâne varianta unui Guvern minoritar al democraților pe care să-l voteze reprezentanți ai Blocului ACUM și PSRM, cărora nu le surâd eventualele alegeri anticipate”, este de părere comentatorul politic.

Oferta socialiștilor pentru Blocul ACUM are mai degrabă ca destinatar Partidul Democrat, consideră analistul politic Veaceslav Berbeca. În opinia sa, PSRM a inclus din start cerințe care în nici un caz nu pot fi acceptate de Blocul ACUM, în schimb, negociază pe la spate cu Partidul Democrat. Astfel, cel mai probabil, până la urmă se va ajunge la o coaliție dintre PDM și PSRM, opinează Veaceslav Berbeca.

PSRM a venit din start cu condiții despre care se știa că sunt inacceptabile pentru Blocul ACUM. Cred că această ofertă este mai degrabă pentru PDM, în eventualitatea creării unei coaliții, decât pentru Blocul ACUM. Cel mai plauzibil scenariu este PDM-PSRM, dar putem lăsa și câteva procente pentru alegeri anticipate, susține Veaceslav Berbeca.

Amintim că PSRM a propus crearea unei coaliții cu Blocul ACUM, prezentând un șir de condiții, printre care adoptarea unor legi precum fortificarea statului limbii ruse, majorarea împuternicirilor președintelui, funcția de președinte al Parlamentului și patru portofolii în viitorul Guvern. În cadrul unor discuții de săptămâna trecută, reprezentanții Blocului ACUM au respins propunerea, optând în continuare pentru un guvern minoritar pe care să-l conducă și adoptarea unui pachet de legi pentru așa-numita dezoligarhizare a Republicii Moldova.

Igor Dodon a declarat vineri la un post de televiziune că dacă Parlamentul nu începe să funcționeze până la 21 iunie, va fi dizolvat și vor fi organizate alegeri anticipate, cel mai probabil la toamnă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri România-Actualități
Meteo Chişinău
31 °C
cer senin
Umiditate:43 %
Vint:4,6 m/s
Fri
24 °C
Sat
24 °C
Sun
24 °C
Mon
24 °C
Tue
25 °C

Curs oficial BNM 20 Iunie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 20.3960 0.0050
USD 18.2002 0.0004
RON 4.3136 -0.0022
UAH 0.6902 0.0004
RUB 0.2844 0.0012
Arhivă Radio Chișinău