Analiști, despre programul de guvernare a lui Dorin Recean: „Se pornește de la ordine și disciplină, dar se pune un accent special pe securitate și pe apărare”
-
16 Februarie 2023 13:53
Deschiderea negocierilor de aderare și integrarea în Uniunea Europeană, consolidarea securității și apărării statului, dezvoltarea economică, disciplină în instituții și lupta cu corupția - sunt prioritățile noului guvern de la Chișinău. Cu genericul ”Moldova prosperă, sigură, europeană”, deosebirile față de programul precedentului executiv nu sunt strategice, ele ținând mai degrabă de schimbarea contextului geopolitic și cel intern în care s-a pomenit Rep. Moldova, spun analiștii politici, transmite Radio Chișinău.
Programul de activitate al noului guvern a fost numit ”Moldova prospere, sigură, europeană”.
În contextul în care Rusia a atacat Ucraina și duce un război hibrid în Rep. Moldova, guvernul lui Dorin Recean pune accent pe anumite obiective de consolidare a securității și apărării, de cooperare cu partenerii externi în acest sens ,dar și pe criza economică profundă în care se află țara în urma războiului și a pandemiei, susține analistul Nicolae Negru. El spune că în comparație cu programul Guvernului Gavrilița, prioritățile Guvernului Recean sunt puțin diferite, ghidate fiind de contextul geopolitic actual.
„În programul Nataliei Gavrilița se pornea de la reforma în justiție, de la curățarea sistemului. Aici se pornește de la ordine și disciplină, dar se pune un accent special pe securitate și pe apărare. Și la Natalia Gavrilița era vorba despre integrare europeană, aici se vorbește concret de începerea negocierilor. Pandemia a trecut pe locul doi sau trei iar războiul cu Ucraina și cu Rep. Moldova a trecut pe locul întâi. În programul lui Dorin Recean nu se mai vorbește despre Comunitatea Statelor Independente, relațiile cu Moscova care, în programele guvernelor precedente erau pe un loc onorabil”, a spus Nicolae Negru.
În programul lui Dorin Recean se pune accent totodată, pe aprofundarea relațiilor cu România, construirea de poduri și inter conectivitate energetică, mai constată Nicolae Negru.
Și analistul Ion Tăbârță consideră că programul noului guvern nu comportă aspecte revoluționare, cele legate de consolidarea securității având în vedere faptul că în prezent Rep. Moldova reprezintă unul dintre cele mai fierbinți puncte de pe harta Europei. Noul guvern va trebui să pună accent și pe creșterea economică, potrivit lui Ion Tăbârță.
„Programul doamnei Gavrlița a fost elaborat în contextul anului 2021. El trebuia să se bazeze pe dezvoltare, reforme. Însă războiul din regiune a schimbat prioritățile. În multe aspecte a fost un guvern cu puternice accente sociale, nu neapărat că asta și-a propus. Asta a impus situația. De aceea Guvernul Recean va trebui neapărat să țină cont de acest aspect că povara socială trebuie să aibă neapărat legătură cu creșterea economică iar aspectele de securitate sunt predominante pentru însăși statalitatea Rep. Moldova”, a afirmat Ion Tăbârță.
Programul de guvernământ prevede implementarea unor acțiuni de către fiecare minister. Atragerea investirilor străine, dezvoltarea sectorului agricol, prevenirea și combaterea amenințărilor hibride pe palierul securității cibernetice și informaționale, continuarea implementării reformei învățământului superior, dezvoltarea infrastructurii drumurilor și transporturilor rutiere sunt doar câteva din obiectivele enunțate.