Analiști, despre numirea lui Dmitri Kozak în funcția de șef-adjunct al administrației prezidențiale ruse | Anatol Țăranu: „Kozak va continua să ghideze dosarul transnistrean din poziția administrației prezidențiale ruse”

  • 28 Ianuarie 2020 12:00
Analiști, despre numirea lui Dmitri Kozak în funcția de șef-adjunct al administrației prezidențiale ruse | Anatol Țăranu: „Kozak va continua să ghideze dosarul transnistrean din poziția administrației prezidențiale ruse”

Numirea lui Dmitri Kozak în funcția de șef-adjunct al administrației prezidențiale ruse, responsabil pentru relația cu CSI, ar putea să influențeze federalizarea R. Moldova, atenționează experți de la Chișinău. Dmitrii Kozak, care este cunoscut pentru planul său de federalizare a R. Moldova, va continua să fie „mentor pentru Igor Dodon de la Moscova”.

După ce a fost numit responsabil de relația cu Comunitatea Statelor Independente, Dmitri Kozak va încerca să-și ia revanșa în cazul R. Moldova și va dori să accelereze pe dosarul transnistrean. Expertul în securitate, Ion Leahu, fost membru al Comisiei Unificate de Control(CUC), subliniază că Dmitri Kozak este o persoană foarte dură, care are va implica R. Moldova în mai multe programe favorabile Rusiei.

 Pe lângă faptul că e axat să respecte interesele Rusiei, în cazul Republicii Moldova, Dmitri Kozak, este motivat să-și ia revanșa pentru pierderea din anul 2003. Nu va propune nimic nou, cred că va fi tot o variantă a memorandumului din 2003, doar că de această dată, Dmitri Kozak are un aliat foarte puternic în persoana lui Igor Dodon. Va exista tendința de a realiza planul de federalizare al R. Moldova și așa-numita soluționare a conflictului transnistrean, prin federalizare și acordarea unui pachet de împuterniciri pentru regiunea transnistreană, pentru a controla astfel Chișinăul”, a spus Ion Leahu.

Și fostul ambasador al Republicii Moldova la Moscova, Anatol Țăranu, consideră că atitudinea și politica Rusiei față de Chișinău nu se va schimba prea mult, doar că de această dată șeful statului, președintele pro-rus Igor Dodon va fi și mai mult monitorizat de Kremlin.

Dmitri Kozak va continua să ghideze dosarul transnistrean din poziția administrației prezidențiale ruse. El demult s-a specializat pe acest dosar. Cred că influența și capacitatea lui de expertiză va fi folosită și mai departe de către Putin. Kozak va continua să fie „mentorul” nemijlocit al lui Dodon la Moscova. Eu cred că pur și simplu va fi exista o supraveghere și mai dură și mai minuțioasă a lui Dodon din acest punct de vedere”, a menționat Anatol Țăranu. 

Dmitri Kozak este autorul memorandumului Kozak din 2003, care presupunea federalizarea R. Moldova. Planul a fost respins în ultimul moment de președintele comunist de atunci, Vladimir Voronin. Până nu demult, Dmitri Kozak a fost viceprim-ministru al Federației Ruse și emisar al Kremlinului pentru relația cu R. Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,07
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:7,2 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău