Analiști, despre motivele retragerii lui Marian Lupu din cursa prezidențială

  • 26 Octombrie 2016 17:42
Analiști, despre motivele retragerii lui Marian Lupu din cursa prezidențială

Retragerea liderului Partidului Democrat, Marian Lupu, din cursa prezidențială este interpretată diferit de către comentatorii politici de la Chișinău.

În timp ce unii cred că intenția democraților este una sinceră și vine să o susțină pe Maia Sandu, candidata pro-europeană cu șanse mai mari de câștig, alții consideră că scopul urmărit de către democrați este de a deruta electoratul și a-l face învingător pe socialistul Igor Dodon chiar din primul tur de scrutin.

Solicitat de IPN, expertul independent Corneliu Ciurea a declarat că, cel mai probabil, PDM a consultat sondajele de opinie care arată că Maia Sandu are șanse mai mari și a decis să facă o mișcare inteligentă, oferindu-i culoar de trecere liberă Maiei Sandu, maximizându-i astfel șansele de victorie în turul doi, în fața liderului Partidului Socialiștilor, Igor Dodon. Expertul a mai spus că anterior și prim-vicepreședintele PDM, Vlad Plahotniuc, a spus de nenumărate ori că preferă ca un lider proeuropean să câștige alegerile, iar acum înțelege că Marian Lupu nu are șanse în fața Maiei Sandu, odată cu desemnarea ei în calitate de candidat unic al opoziției de centru-dreapta. „Cred că în continuare PDM va fi destul de consecvent și va sprijini candidata de dreapta”, a mai spus Corneliu Ciurea.

Comentatorul politic Ion Tăbârță a declarat pentru IPN că este greu să creadă că PDM s-a retras sincer în favoarea Maiei Sandu. Din ceea ce este la suprafață, prin această decizie, într-o anumită măsură, Partidul Democrat și-a recunoscut șansele reduse de a trece în turul doi, deși a dus o campanie masivă de a-l ridica pe Marian Lupu la nivelul lui Igor Dodon. Formațiunea a lăsat cumva lucrurile într-un anumit suspans și la nivel de interpretare. Potrivit lui Ion Tăbârță, acum jocurile se vor face pentru victoria lui Igor Dodon din primul tur, or socialistul are mai multe șanse să o învingă pe Maia Sandu în primul, decât în cel de-al doilea tur. Comentatorul a mai spus că va exista și un transfer de imagine negativă pe care o au liderii PDM către Maia Sandu . O astfel de campanie a fost pornită de mai demult de către simpatizanți PSRM, iar acum aceasta va fi intensificată.

Comentatoarea politică Lina Grâu e de părere că retragerea candidatului PDM este mai degrabă un scenariu planificat. Pe de o parte se dorește evitarea unui rezultat dezonorant la scrutinul prezidențial pentru Marian Lupu, iar pe de altă parte, admite faptul că această măsură a fost întreprinsă special pentru a-l susține pe candidatul socialist Igor Dodon. În opinia Linei Grâu, acțiunile din ultima perioadă în raport cu liderul Partidului Politic Partidul Nostru, Renato Usatîi, privind mandatul de arest pe numele lui, la fel reprezintă o acțiune îndreptată întru susținerea lui Igor Dodon, care este interesat să atragă electoratul PPPN.

Lina Grâu estimează că o parte din electoratul Partidului Democrat va refuza să iasă la vot, iar o altă parte va migra spre alți candidați. Însă este puțin probabil ca electoratul democrat să-și dea votul în favoarea Maiei Sandu. Comentatoarea e de părere că această acțiune a Partidului Democrat ar putea asigura o victorie pentru Igor Dodon chiar din primul tur al alegerilor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:5,66 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău