Analiști, despre echivalarea numărului de diplomați ruși: „Este un examen pentru autorități modul în care vor gestiona această amenințare prezentă în Chișinău și regiunea transnistreană
-
26 Iulie 2023 14:12
Decizia de a reduce numărul de diplomați ruși acreditați în Republica Moldova nu va descuraja Federația Rusă să continue încercările de a avea controlul deciziilor politice de la Chișinău, este de părere analistul Ion Tăbârță. Pe de altă parte, comentatorul român, Mihai Isac, spune că activitățile autorităților în raport cu serviciile speciale rusești nu trebuie să se oprească aici, făcând aluzie la regiunea transnistreană, transmite Radio Chișinău.
Într-un comentariu oferit pentru Radio Chișinău, analistul Ion Tăbârță atrage atenția că decizia cu privire la reducerea numărului de diplomați ruși acreditați în Republica Moldova nu va determina Federația Rusă să nu mai continue tentativele de a avea controlul deciziilor politice de la Chișinău. Mai mult, acțiunile Moscovei vor fi și mai virulente, cel puțin la nivel informațional. Această decizie va complica relațiile moldo-ruse și va trezi reacții adverse în interiorul Republicii Moldova, a subliniat analistul.
„Această decizie a fost una complicată pentru autoritățile noastre. Decizia era cumva pregătită informațional în societatea moldovenească de către autorități deja de ceva timp. Nu exclud că această investigație jurnalistică legată de spionii din cadrul Ambasadei Ruse la Chișinău la fel a făcut parte din acel plan al autorităților noastre, poate chiar și al serviciilor special pentru a pregăti societatea pentru această decizie”.
Acțiunile autorităților de la Chișinău în raport cu serviciile speciale rusești nu trebuie să se oprească însă aici, sugerează comentatorul român Mihai Isac, accentuând în acest sens regiunea transnistreană.
Ministerul de Interne, Serviciul de Informații și Securitate trebuie să implementeze o strategie care să nu mai permită Federației Ruse să folosească teritoriul regiunii separatiste transnistrene ca o bază sigură de activități ale războiului hibrid declanșate împotriva Republicii Moldova, Ucrainei și statelor partenere. Este un examen pentru autoritățile de la Chișinău modul în care vor gestiona nu numai această amenințare prezentă în Chișinău, dar și amenințarea reprezentată de regiunea transnistreană, nu doar din punct de vedere militar, dar și din punct de vedere al logisticii specifice acestui război secret total pe care Federația Rusă îl duce împotriva Republica Moldova”
Totodată, comentatorul din România nu exclude că, în urma acestei decizii de limitare a numărului de diplomați ruși la Chișinău, Federația Rusă va dori să încerce să impună anumite sancțiuni împotriva diplomaților moldoveni care își desfășoară activitatea la Moscova, precum și să aplice sechestre pe anumite bunuri ce ar aparține Republica Moldova.