Analiști: Decizia Statelor Unite de a sancționa șapte agenți ruși, acuzați că au încercat să răstoarne puterea din R. Moldova este de natură să zădărnicească anumite planuri ale Moscovei

  • 06 Iunie 2023 12:50
Analiști: Decizia Statelor Unite de a sancționa șapte agenți ruși, acuzați că au încercat să răstoarne puterea din R. Moldova este de natură să zădărnicească anumite planuri ale Moscovei

Decizia Statelor Unite de a sancționa șapte agenți ruși acuzați că au încercat să răstoarne puterea din Rep. Moldova, profitând de protestele organizate de Ilan Șor în Chișinău este un semnal pozitiv și este de natură să zădărnicească anumite planuri ale Moscovei, consideră analiștii. Totodată, astfel de acțiuni nu vor descuraja în totalitate intențiile Federației Ruse, însă sunt suficiente ca Rep. Moldova să reziste contra agresiunii hibride din partea Kremlinului, mai spun comentatorii politici, transmite Radio Chișinău.

Federația Rusă nu își dorește ca Rep. Moldova să iasă din spațiul său de influență geopolitică și face orice ca acest pas să nu să se întâmple, a declarat pentru Radio Chișinău analistul politic Ion Tăbârță. În același timp, potrivit comentatorului, decizia Statelor Unite zădărnicește anumite intenții și planuri făcute de Federația Rusă contra Rep. Moldova:        

„Această decizie a Statelor Unite ale Americii vine încă odată să demonstreze că Federația Rusă duce acel mult discutat război hibrid contra Rep. Moldova, război pe care unii îl contestă. Este clar că Federația Rusă nu își dorește ca Rep. Moldova să aibă un parcurs european și prin orice mijloace încearcă să zădărnicească acest pas. Este greu de crezut că astfel de acțiuni vor descuraja în totalitate acele intenții ale Federației Ruse contra Rep. Moldova. Însă ceea ce este mai important e că astfel de acțiuni descurajează suficient ca să ajute Rep. Moldova să reziste contra acestei agresiuni hibride din partea Rusiei”, a spus Ion Tăbârță.

Sancțiunile anunțate de Statele Unite demonstrează că Rep. Moldova nu este singură și abia acum toți se conving de faptul că nu e de glumă cu Federația Rusă, deoarece ea e pusă în serios pe restabilirea Uniunii Sovietice, a menționat analistul Nicolae Negru pentru Radio Chișinău:

Desigur că acest pas e un semnal pozitiv pentru Rep. Moldova, acest lucru demonstrează că Statele Unite, dar și alte state sunt aproape de Rep. Moldova. Fără ceea ce fac partenerii noștri strategici, noi nu am fi rezistat în fața Rusiei și desigur că Rep. Moldova ar fi destabilizată. E important că în sfârșit suntem auziți. Acum s-au convins toți că cu Rusia nu se glumește ea e pusă în serios pe stabilirea Uniunii Sovietice”, a declarant Nicolae Negru.

Departamentul Trezoreriei Statelor Unite ale Americii a sancționat luni șapte membri importanți ai unui grup de influență legat de serviciile secrete rusești pentru rolul lor în campania rusă de destabilizare a Rep. Moldova. Aceștia făceau parte dintr-un complot menit să profite de protestele organizate de Ilan Șor la Chișinău pentru a răsturna actuala guvernare.

Amintim că la 30 mai, Un. Europeană a sancționat 5 persoane pentru implicarea în activități destabilizatoare împotriva Rep. Moldova. Este vorba de Ilan Șor, Marina Tauber, Vlad Plahotniuc și Gheorghe Cavcaliuc, precum și omul de afaceri rus Igor Ceaica.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău