ANALIȘTI | Decizia de a muta Ambasada la Ierusalim nu poate produce efecte juridice și va fi complicat de văzut realizarea practică

  • 12 Iunie 13:43
ANALIȘTI | Decizia de a muta Ambasada la Ierusalim nu poate produce efecte juridice și va fi complicat de văzut realizarea practică

Decizia Guvernului Filip de a muta sediul Ambasadei Republicii Moldova din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim este o încercare a Partidului Democrat de a obține susținerea din partea Statelor Unite ale Americii, comentează experții, relatează Radio Chișinău.

Guvernul Filip, declarat în afara legii de majoritatea parlamentară PSRM/ACUM a decis transferarea sediului Ambasadei Republicii Moldova din Israel de la Tel Aviv la  Ierusalim. De asemenea, a aprobat semnarea Acordului cu privirea la vânzarea terenului pentru construcția Ambasadei SUA la Chișinău. Pavel Filip a precizat că cele două proiecte reprezintă angajamente mai vechi ale Cabinetului său.

În situația complicată de la Chișinău, toate forțele politice încearcă să obțină susținerea externă, iar decizia Guvernului Filip se înscrie în acest context, a comentat pentru Radio Chișinău analistul politic Anatol Țăranu, fost ambasador. Guvernul Filip încearcă astfel să demonstreze că se aliniază politicii externe a Statelor Unite ale Americii în Orientul Apropiat.

„Mutarea ambasadei se înscrie perfect în acea linie politică pe care o promovează SUA și cumva este în contrasens cu ceea ce fac multe state ale UE. În acest sens, Guvernul Filip a luat decizia să se asocieze cu politica americană și se încearcă să obțină susținerea din partea SUA a Guvernului Filip.”

Decizia Guvernului Filip este contestabilă, în contextul în care opinia publică internațională susține Guvernul Maiei Sandu, susține fostul ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene Iulian Groza.  Astfel de decizii trebuie discutate și analizate,inclusiv de Parlament și președinție, a precizat Iulian Groza.

„Este o încercare de a atrage atenția unor actori din SUA asupra echipei conduse de Filip, dar aceste decizii nu pot produce efecte juridice și va fi complicat de văzut realizarea lor în practică.”

„Această decizie denotă disperare și este o ofensă la adresa SUA”, a comentat Maia Sandu. Ea crede că Statele Unite nu va aprecia decizia Guvernului condus de Filip de a transfera Ambasada R. Moldova de la Tel Aviv la Ierusalim.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chişinău
30 °C
cer fragmentat
Umiditate:51 %
Vint:4,1 m/s
Wed
23 °C
Thu
23 °C
Fri
24 °C
Sat
25 °C
Sun
25 °C

Curs oficial BNM 18 Iunie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 20.4127 -0.0672
USD 18.1955 0.0130
RON 4.3173 -0.0197
UAH 0.6882 0.0005
RUB 0.2829 0.0003
Arhivă Radio Chișinău