ANALIȘTI: De ce își doresc socialiștii ca cele două scrutine să aibă loc în aceeași zi și cum se justifică graba PSRM-ului pentru un răspuns la CC

  • 20 Mai 2020 14:45
ANALIȘTI: De ce își doresc socialiștii ca cele două scrutine să aibă loc în aceeași zi și cum se justifică graba PSRM-ului pentru un răspuns la CC

PSRM își dorește alegeri parlamentare concomitent cu cele prezidențiale, pentru că în această situație ar avea mult de câștigat, sunt de părere unii analiști politici. Opinia survine după ce socialiștii au depus la Curtea Constituțională o sesizare pentru a se clarifica dacă alegerile parlamentare anticipate pot avea loc în aceeași zi cu cele ale șefului statului.

Socialiștii îi cer Curții Constituționale să interpreteze clar legea supremă și să pună punctul pe i: pot sau nu alegerile parlamentare anticipate să aibă loc în aceeași zi cu cele prezidențiale. Comentatorul politic, Nicolae Negru consideră că socialiștii își doresc ca cele două scrutine să aibă loc în aceeași zi, iar graba PSRM-ului e și ea justificată.

„Popularitatea pe care o are Igor Dodon acum ar influența într-un fel și votul alegătorilor pe liste de partid, și a PSRM-ului în special. Pe urmă, desigur că există și o grabă pentru că se erodează șansele PSRM în alegeri. Rezultatele guvernului, numit tehnocrat, nu sunt tocmai strălucite. De aceea, cu cât mai repede pentru ei cu atât mai bine. Dar există această piedică pentru că în Constituție scrie că jumătate de an până la încheierea mandatului nu se dizolvă Parlamentul și au aici o mare problemă, pe care speră să o depășească cu ajutorul Curții Constituționale.”

Și comentatorul politic Ion Tăbârță atrage atenția că Partidul Socialiștilor este în căutare de scenarii și că se preocupă mai mult de cum să rămână la guvernare decât de felul în care să gestioneze criza cauzată de pandemia de COVID-19.

Socialiștii aveau practic asigurat un anumit scenariu: în așa mod ca să-și asigure un nou mandat parlamentar. După câte se vede PSRM, în mod special Igor Dodon a gestionat destul de prost lucrurile, în plus a venit și această pandemie care a arătat toate vulnerabilitățile și tot populismul actualei guvernări. De aceea PSRM este, desigur, în căutare de soluții și de situații. Și cel mai regretabil este că în această situație se creează impresia că PSRM e mai mult preocupat de scenarii politice, să atragă cât mai multe dividende politice electorale, decât să combată pandemia și să se preocupe de efectele pandemiei”.

Potrivit unei decizii a Curții Constituționale din decembrie 2015, șeful statului poate dizolva Parlamentul și declanșa alegeri parlamentare anticipate doar în anumite condiții și nu în ultimele șase luni de mandat. Socialiștii cred încă că decizia de atunci se referea doar la cazul când președintele este ales de Parlament, și nu direct de cetățeni, cum este în prezent.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
17,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Mon
18
Tue
19
Wed
17
Thu
16
Fri
18
Arhivă Radio Chișinău