Analiști: Contractul cu centrala de la Cuciurgan - o soluție de compromis în contextul regional din ce în ce mai complicat

  • 05 Decembrie 2022 14:15
Analiști: Contractul cu centrala de la Cuciurgan - o soluție de compromis în contextul regional din ce în ce mai complicat

Contractul încheiat cu centrala termoelectrică de la Cuciurgan din stânga Nistrului este o soluție de compromis care va permite Chișinăului evitarea unor deconectări în masă de la energia electrică în Rep. Moldova și riscuri mai mari pentru stabilitatea energetică pe malul drept al Nistrului. Lucrurile trebuie privite în ansamblu, consideră analiștii de la Chișinău, prin prisma situației regionale critice pe plan energetic, iar în al doilea rând, prin prisma impactului pe care energia scumpă procurată în regim de avarie ar putea afecta economia și chiar funcționalitatea statului Rep. Moldova, transmite Radio Chișinău.

Funcționarea centralei de la Cuciurgan, care va genera energie și pentru malul drept, va asigura din punct de vedere tehnic, securitatea sistemului energetic al Rep. Moldova. Asta pentru că este singura centrală de care dispune Rep. Moldova, chiar dacă centrala se află sun controlul regimului de la Tiraspol, are capacitate de a stabiliza sistemul energetic și frecvența în situații de criză. Pe de altă parte, contractul cu centrala de la Cuciurgan pune la dispoziția malului stâng energie electrică la un preț de șase-șapte ori mai mic decât cea procurată în prezent, pentru orele de vârf, de pe piața spot din România, consideră jurnalistul economic Ion Preașcă.

Din punct de vedere tehnic și de securitate cred că e bine că centrala aceasta va activa cu cel puțin două sau trei instalații de generare, și respectiv va crește securitatea energetică. Un al doilea factor este prețul. Totuși vom avea energie electrică la un preț cu mult mai mic decât procurăm de pe piața spot. O nouă majorare care era inevitabilă în cazul continuării importurilor de energie de pe piața liberă ar fi dus la o nouă majorare, ar fi crescut și nemulțumirea oamenilor. Capacitatea de plată a consumatorilor știm care este. Din acest punct de vedere contractul este un beneficiu pentru consumatori și pentru țară” susține Ion Preașcă.

Ion Preașcă consideră că în această situație de criză, în care Chișinăul nu are o alternativă viabilă, nu se poate pune o problemă veche de 30 de ani, aceea că  este susținut regimul sau o întreprindere care nu plătește impozite în bugetul Rep. Moldova.

O serie de critici au venit din partea unor experți și jurnaliști vizavi de semnarea de către Chișinău a contractului cu centrala de la Cuciurgan. Potrivit lor prin acest contract s-ar continua susținerea regimului de la Tiraspol și va crește datoria Transnistriei, care nu plătește pentru gazul consumat.

Ion Preașcă susține că depinde cum privim malul stâng: ”Unele, aș spune că sunt constatări exagerate. Mai că nu am trădat nu știu ce. Noi ce considerăm, Transnistria este ea parte componentă a Rep. Moldova? Dacă considerăm că este,  atunci trebuie să avem relații cu malul stâng. Noi nu am întrerupt relațiile pe partea de comunicații auto, nu am întrerupt livrările de alimente. Atunci hai să întrerupem tot, să nu mai treacă nici gazul pe acolo, să nu mai importăm gaz prin regiunea transnistreană pentru că ei câștigă din acest lucru, așa vine gazul și la ei”

Și expertul în energetică Ion Muntean apreciază pozitiv contractul semnat de Chișinău cu centrala de la Cuciurgan, pe care îl califică o soluție de compromis în avantajul Chișinăului, în contextul regional din ce în ce mai complicat. Potrivit expertului, în acest fel scade presiunea și de pe România care timp de o lună a asigurat aproape 90% din întreg necesarul de energie al Rep. Moldova.

„Trebuie să înțelegem că România însăși procură în prezent, importă energie electrică în special pentru orele de vârf și noi până acum am beneficiat și în continuare beneficiem de energie electrică din România. Doar că situația se complică pe măsură ce consumul, cererea de energie la nivel regional crește, în Europa, inclusiv și la noi. Dacă s-ar continua procurarea de energie electrică din România, cu tendințele actuale ale prețurilor de procurare, va fi necesar de ajustat tarifele pentru consumatorii finali, ceea ce va avea impact destul de mare asupra bugetului, ținând cont de faptul că vor fi necesare compensații suplimentare”.

Expertul Ion Muntean susține că în primăvară, când situația pe piața energetică în regiune se va îmbunătăți, prețurile la energie vor scădea, guvernul de la Chișinău ar putea reveni la livrarea unei cantități mai mici de gaze malului stâng.

„Când România, în primăvară, va reuși să-și asigure necesarul din surse proprii, când se vor identifica surse de procurare a energiei electrice din Bulgaria, când vor exista niște contracte bilaterale care ne vor asigura necesarul de energie atunci am putea pune piciorul în prag. Nimeni nu își pune acum problema că noi, de ceva timp, procurăm energie electrică, în regim de avarie din România. Ce înseamnă lucrul acesta și ce impact are asupra sistemului electro-energetic din România sau cât va tolera România această situație? ”

Contractul cu centrala de la Cuciurgan pentru luna decembrie, semnat la sfârșitul săptămânii trecute, prevede ca Chișinăul va procura circa 53% din necesarul de energie electrică pentru malul drept al Nistrului, în schimbul întregului volum de gaze de circa 5,7 milioane tone pe zi livrate în prezent Rep. Moldova de către Gazprom.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
-2,76
Cer senin
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Tue
5
Wed
5
Thu
4
Fri
4
Sat
5
Arhivă Radio Chișinău